TUDÁSTÁR

Minőségi bejárati ajtó? A válasz a Rurik márka!

Minőségi bejárati ajtó? A válasz a Rurik márka! A bejárati ajtókkal kapcsolatban a vásárlók igencsak magas elvárásokat támasztanak, nem véletlenül, hiszen a nyílászárók minősége hozzájárul az ingatlan biztonsági feltételeihez. Ha olyan bejárati ajtót keres, ami minden téren minőséget képvisel és segít megakadályozni a betöréseket is, válassza a Rurik márkát!

A Rurik bejárati ajtók százszázalékos védelmet nyújtanak az ingatlanoknak, így távollétében is biztonságban tudhatja otthonát. A nyílászárók megbízhatósága a szerkezetükben rejlik, ugyanis olyan edzett alapanyagokból készültek, amelyek ellenállnak bármilyen betörési kísérletnek, ráadásul az idő múlásával sem veszítenek minőségükből, így hosszú távú befektetésként is tekinthet a Rurik bejárati ajtókra. A bejárati ajtók természetesen nemcsak szerkezetileg képviselnek minőséget, hanem küllemben is, rendkívül ízléses és látványos változatokban rendelhetőek kínálatunkból.

Döntsön a minőség és a biztonság mellett, szerezze be választékunkból a Rurik bejárati ajtókat!

Bejárati ajtó: a minőség télen is fontos!

Bejárati ajtó: a minőség télen is fontos!Vannak olyan elemek egy ingatlan kivitelezésénél, felújításánál, amikkel egyszerűen nem éri meg spórolni, nem éri meg az olcsóbbat, silányabbat választani, mert a későbbiekben csak rosszabbul járunk vele. Ez igaz a bejárati ajtó kiválasztására is.

Télen mutatkozik meg igazán, hogy milyen minőségűek a nyílászáróink, hiszen ekkor kiemelt jelentőséget kap az energiatakarékosság. A nagy hidegben hónapokon át fűtűnk, igyekszünk melegen tartani a lakást, mindezt úgy, hogy az a lehetőségekhez képest gazdaságos legyen. Egy megbízható bejárati ajtó ebben sokat segíthet.

A minőségi alapanyagokból készült, gondosan kivitelezett és profin beépített bejárati ajtó kiválóan szigetel, tökéletesen illeszkedik, tehát nem engedi ki a meleget. Hozzájárul ahhoz, hogy ne fűtsünk feleslegesen, ezáltal ne pazaroljuk az energiát és ne fizessünk a szükségesnél többet. Egy jó bejárati ajtó ezeket mind tudja, és segíti a tulajdonosait abban, hogy az ingatlan komfortosabb legyen, a fenntartása pedig gazdaságosabb!

Keressen minket bizalommal, és vásároljon minden szempontból ideális bejárati ajtót!

Mit érdemes tudni a külső tokos műanyag redőnyökről?

Mit érdemes tudni a külső tokos műanyag redőnyökről?Olyan árnyékolót keres, amivel hosszú távon elégedett lehet, és csak előnyei vannak Önre nézve? Ma már többféle külső és belső árnyékoló közül is választhat, aki szeretné maga kontrollálni a napfény mértékét otthonában. Az egyik legnépszerűbb árnyékoló ezek közül a külső tokos műanyag redőny. Miért választják olyan sokan ezt a típust?

Először is rugalmas felhasználhatósága miatt, ugyanis egyik fő pozitívuma, hogy utólag is beépíthető. Ez a beépítés akkor is megvalósítható, ha előzőleg nem alakítottak ki az ablakon külön helyet a redőnynek. Bármilyen típusú ablakra felszerelhető redőny típus, így igazán sokoldalú, teljes sötétítésre alkalmas eszközről van szó, amit gyorsan és egyszerűen beszereltethet mindenki, aki hatékony megoldást keres.

A külső tokos műanyag redőny így az építkezés ideje alatt éppen úgy ideális megoldás, mint felújítás alkalmával. Keressen minket, és érdeklődjön külső tokos műanyag redőnyeink felől, szakértőink mindenben készséggel segítenek!

Tudnivalók a rollnis rovarhálókról

Tudnivalók a rollnis rovarhálókrólNyáron a nappali forróságot az esti órákban tudjuk kiheverni egy alapos szellőztetés segítségével, azonban nem élvezhetjük gond nélkül a hűvös levegőt, ugyanis a rovarok az ilyen helyzeteket kihasználva ellepik lakóterünket, amely rendkívül kellemetlen lehet.

Védekezzen a szúnyogok és más hívatlan vendégek ellen rollnis rovarhálóval, amely alkalmazható szárnyas- és tolóablakok esetében is! A termék ötvözi a lehúzható és a keretes szúnyogháló tulajdonságait, így egy tokba helyezve a háló keretét fel- és lehúzhatjuk.

A rollnis rovarháló kerete különböző fóliákkal bevonható, így nyílászárónk és árnyékolónk stílusához igazíthatjuk megjelenését. Rögzítése csavarozással történik, rendkívül egyszerű a berakása. A rollnis rovarháló, működésének köszönhetően, igen praktikusan használható, ha például szeretnénk meglocsolni a párkányon található növényeket vagy csak nézelődnénk, egyszerűen felengedhetjük a rovarhálót!

Védekezzen az apró betolakodók ellen rollnis rovarhálóval, és bátran keressen fel minket!

A nyár és a műanyag nyílászárók

A nyár és a műanyag nyílászárókA nyílászárók közül sokan voksolnak a műanyag ablakokra és ajtókra, hiszen ezeknek a nyílászáróknak tagadhatatlanok az előnyei. A műanyag olcsó, energiahatékony választás, kiválóan tartja a hőmérsékletet és jól is zár. Sokféle színben kapható, igazán hosszú élettartammal rendelkezik és a szigetelőképessége is meggyőző.

Ezeket a legtöbben tudják a műanyag nyílászárókról. Azonban nem árt tisztában lenni azzal is, hogyan kell ezeket a nyílászárókat beállítani. Bizony, nem elég, ha csak beszereltetjük az ablakot vagy az ajtót, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy csak akkor tudjuk maximálisan élvezni az előnyüket, ha a téli, illetve nyári évszakban megfelelően és szakszerűen beállítjuk őket.

Ezt az átállítást azoknál a nyílászáróknál lehet megtenni, amiknek a fémrészeinél, a zárnál látható egy kis kerek alkatrész, egy csavar. A megfelelő szerszámmal válthatunk téli és nyári üzemmódra. Nyári üzemmódba állítva az ablakon nincs akkora nyomás, hiszen nem kell bent tartani a fűtés generálta meleget. Ennek köszönhetően jobb a szellőzés, és a műanyag ablak is tovább marad működőképes!

Felújítaná nyílászáróit? Nézzen körül nálunk!

Minőségi és egyedi bejárati ajtót keres?

akciosablak.hu.17febr

Az új év beköszöntésével sokan vágnak bele az otthonteremtésbe vagy felújításba, melyhez hozzá tartozik az optimális nyílászárók kiválasztása is, tehát a tökéletes bejárati ajtó is terítékre kerül.

A bejárati ajtók kínálata manapság már igen szerteágazó, azonban a legkedveltebb megoldásnak talán a műanyag verziók számítanak, hiszen ezek ár-érték arányban igen kiemelkedőek. Mikor bejárati ajtót szeretnénk választani, fontos szempont a kiváló hőszigetelési képesség, hiszen az ablakok mellett a bejárati ajtókon is könnyedén kiszökhet a meleg, ha rosszul szigetel az ajtó.

Érdemes tehát a minőségi műanyag bejárati ajtók között válogatni. A második fő szempont, amit érdemes figyelembe venni, a megjelenés. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk az egyszerűbb vagy a dekoratívabb irányba haladni, választhatunk sima felületű, dombormintás vagy üveggel kombinált kialakítást is.

Ha Ön is a tökéletes bejárati ajtót keresi, tekintse meg széles kínálatunkat! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!

Miért jobb a műanyag, mint a fa?

Miért jobb a műanyag, mint a fa?Amikor nyílászáró cserére kerül a sor, több lehetőség áll a rendelkezésünkre – ez nem csak arra érvényes, hogy milyen legyen a kialakítása és a megjelenése az ablaknak, hanem már az alapanyag tekintetében is döntenünk kell. A műanyag ablakok számos olyan előnnyel bírnak, amelyet fa társaik nem tudhatnak magukénak. Nézzük meg, melyek ezek!

 • A műanyag ablakoknál nem áll fenn a kockázat, hogy az elégtelen kezelés miatt magukba szívják a nedvességet. A fa ezzel ellentétben könnyen vetemedik.
 • A műanyag nem vonzó a különféle élőlények számára, így míg a fa esetében fennáll a szuvasodás vagy gombásodás veszélye, addig ez a műanyag ablakoknál kizárt.
 • A karbantartásuk egyszerű, nem igényelnek újrafestést, ami viszont a fa kapcsán idővel elkerülhetetlenné válik.

Ha Ön is szeretne praktikus megoldást választani, akkor a műanyag ablakokkal jár a legjobban, hiszen minden szempontból kevesebb odafigyelést igényelnek, mint más típusú nyílászárók. Keressen minket ajánlatunkért!

Bejárati ajtók biztonsági zárszerkezettel, átégés elleni védelemmel, több dizájnban!

Bejárati ajtók biztonsági zárszerkezettel, átégés elleni védelemmel, több dizájnban!

Akár felújításról, akár építkezésről van szó, a minőségi bejárati ajtók elengedhetetlenek a mai viszonyok között. Az ideális kialakítás ötvözi magában a stílust, megjelenést, biztonságot, precizitást és egyediséget is.

A modern bejárati ajtók legfőbb előnye, hogy tökéletesen személyre szabhatóak, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy a környezetünkben azonos megjelenéssel találkozunk majd. Akár színben, akár az üvegezés tekintetében, számtalan variáció közül választhatunk.

A bejárati ajtók tekintetében az elsődleges szempont, hogy ideális biztonságot és védelmet nyújtson. Ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő zárszerkezettel rendelkezzen, illetve átégés elleni védelemmel, mely így megóvhatja a külső tűzveszélytől a ház belső terét, és fordítva is!

Ha Ön is egyedi, személyre szabható, kiváló minőségű bejárati ajtót keres, forduljon hozzánk bizalommal! Akár klasszikus, akár modern kialakítást keres, nálunk megtalálhatja a tökéletes megoldást!

Hőszigetelés felsőfokon

háromrétegű üvegezés

Napjainkban nem csak Földünk védelme érdekében, hanem pénztárcánk miatt is egyre nagyobb szerepet kap a lakás megfelelő hőszigetelése. A régi ablakokat érdemes lecserélni újabbakra, ezzel hosszú távon igen sokat spórolhatunk a fűtési költségeken. A jól hőszigetelt ablak nyáron a meleget, télen pedig a hideget tartja kint, így biztosítva az ideális belső hőmérsékletet.

A legújabb technológia a háromrétegű üvegezés, amelynek köszönhetően harminc százalékkal jobb hőszigetelés érhető el a hagyományoshoz képest. A háromrétegű üvegezésnek köszönhetően így javul a lakók komfortérzete, hangszigeteltebbé és biztonságosabbá válik az otthon. A hőszigetelés alapvetően viszonylag hosszú idő alatt megtérülő befektetés, azonban ha az ablakok harminc százalékkal jobban szigetelnek, az már rövidtávon is érezhető költségcsökkenést jelent.

Válassza Ön is a háromrétegű üvegezést, fizessen már idén kevesebbet a fűtésért, miközben környezetét is védi! Ha további kérdése van, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy eloszlathassuk kétségeit!

HATÉKONY BETÖRÉSVÉDELEM ALUMÍNIUM REDŐNNYEL

Az alumínium redőny számtalan előnyét már ismerjük; kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsága mellett időtálló, és nagyon masszív szerkezet. Gondolná, hogy még ezeken túl is van előnyös tulajdonsága? Bizony, van: betörésvédelemben sem utolsó!

Az alumínium redőny ugyanis nem csak az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, hanem az illetéktelen behatolók ellen is véd. A betörők sokszor az ablakon keresztül jutnak be a házba, ám egy masszív alumínium redőny védelme elrettentésként szolgálhat. Ezen áthatolni egyrészt hosszú időbe telik, nagyobb a lebukás veszélye, másrészt nagy zajjal jár, ami pedig szintén felkeltheti a szomszédok figyelmét. Ilyen szintű ablakvédelem esetén inkább nem kockáztatnak a bűnözők, keresnek más, biztosabbnak tűnő zsákmányt. Az alumínium redőnynek köszönhetően biztonságban tudhatja otthonát akkor is, amikor Ön távol van.

Válasszon egy igazán sokszínű megoldást! Védje meg Ön is otthona értékeit, rendeljen tőlünk alumínium redőnyt!

alumínium redőny

Nem mindig kell csere, néha elég a javítás!

Az elöregedett nyílászárók számos problémát okozhatnak, kezdve a szigetelés mértékének csökkenésétől egészen a biztonsági gondokig. Legtöbbször csak akkor merül fel a karbantartás, mint lehetőség, amikor már valamilyen konkrét és látható baj tűnik fel nekünk. Azonban nem minden esetben kell azonnal nyílászárócserére vállalkoznunk!

Ha képzett szakember végzi a nyílászáró javítást, akkor az ablak élettartama lényegesen megnövelhető! A zárak cseréje vagy a szigetelés javítása segítséget nyújt abban, hogy ne kelljen túl gyakran nagy összegeket áldoznunk az ablakokra, ajtókra.

Mikor éri meg igazán? Ha a probléma megjelenésekor azonnal lépéseket tesz a nyílászáró javítás érdekében! Ilyenkor még sokszor lényegesen kisebb a baj, mintha hetekig, hónapokig a már sérült ablakot használnánk, tehát általában gyorsabban és költségkímélőbben javítható.

Szeretné Ön is kihasználni a lehetőséget, és a nyílászáró javítás mellett döntene? Ne habozzon, keressen minket bizalommal, hiszen szakképzett kollégáink a rendelkezésére állnak!

Nem mindig kell csere, néha elég a javítás!

Milyen a jó bejárati ajtó?

A bejárati ajtó egyik legfontosabb feladata a lakás védelme. Legyen masszív és erős, lehetőleg biztonsági vasalatokkal ellátott. Jó, ha van rajta kukucskáló nyílás, hogy ne kelljen mindenkinek azonnal ajtót nyitni, csak ha meggyőződtünk a vendég kilétéről.

A minőségi bejárati ajtó jó hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, télen benntartja a meleget, nyáron pedig a kellemes hűvöset. Megvédi a pihenni vágyókat a kinti világ zajától, ezzel nő a komfortérzet és kellemesebb az otthonlét.

Egy jól kiválasztott, az ablakok stílusához is illeszkedő bejárati ajtó kívülről is széppé és harmonikussá varázsolja otthonunkat, igényes képet festve rólunk a hozzánk érkező vendégek szemében. Cégünknél számtalan választható díszüveg áll rendelkezésre, hogy biztosan mindenki megtalálja a számára ideális bejárati ajtót.

Keressen minket bizalommal, ha új bejárati ajtót szeretne vásárolni, széles kínálattal várjuk! Kérje bátran munkatársaink tanácsát, készséggel állunk rendelkezésére!

Jó bejárati ajtó

Az ablakcsere lépései

Eldöntötte, hogy kicserélteti nyílászáróit, és kíváncsi arra, milyen munkálatokra számíthat? Íme, az ablakcsere folyamata, lépésről-lépésre.

 • Első lépésként helyszínre szállítják az új nyílászárót. A szállítás minden esetben nagyfokú biztonsággal, karcmentesen történik, erről a fóliacsomagolás és a profilra ragasztott védőfólia gondoskodik.
 • A régi ablak kibontása úgy történik, hogy a szárny rész eltávolításra kerül. A művelet előtt érdemes takarófóliával védeni a bútorokat, hogy a portól megkíméljük őket. Az ablak előtti területet tegye szabaddá az akadálymentes munkavégzés érdekében!
 • Ezután a tok kis darabokra vágása következik, így a fal és a vakolat kevésbé fog sérülni. Az ablakelemek eltávolításra kerülnek a falból és a kibontott nyílás helyét pormentesítik.
 • Az új ablak beillesztése előtt, a szintezés előkészítése zajlik speciális szintezőpárnákkal, hogy a beállítás valóban vízszintes és függőleges legyen, hiszen csak így fog tökéletesen működni az ablak.
 • Az ablak rögzítése speciális tokrögzítő csavarokkal történik. Ezt követően a szigetelés, nyílószárnyak munkafolyamata zajlik.

Ha minőségi nyílászárókra szeretné cseréltetni régi ablakait, nézzen körül műanyag ablakaink széles kínálatában, és bátran keressen fel minket a részletekért!

Ablakcsere

A műanyag nyílászárók ápolása a hosszabb élettartamért

A műanyag ajtók és ablakok számos egyéb előnyös tulajdonság mellett rendkívül könnyen tisztíthatók, többek között ennek is köszönhetik népszerűségüket.


Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell a műanyag nyílászárók tisztítása során, hogy az őket bevonó legfelső védőréteg ne sérüljön, ne karcolódjon. Ez védi az ablakot és ajtót az UV sugárzástól és az egyéb káros környezeti hatásoktól. Ne használjunk hozzá túl erős mosószert, vagy dörzsölős szivacsot! Elég a meleg vízben oldott mosogatószer és egy puha rongy. Így még az erősebb szennyeződések is könnyedén letörölhetők mind a műanyag-, mind pedig az üvegfelületről.


Időről-időre töröljük meg a műanyag nyílászáróban található tömítő gumikat is, ehhez nem szükséges vegyszer sem. A mozgó alkatrészeket pedig néha érdemes megolajozni.


E néhány egyszerű tanács betartásával hosszú évekig élvezheti majd műanyag nyílászárójának előnyeit! Ha szeretné lecseréltetni régi ablakait vagy ajtóit műanyag nyílászárókra, vegye fel velünk a kapcsolatot! Kérje kedvező árajánlatunkat!

Praktikusság és esztétika az árnyékolástechnika világában

A modern trendeknek és elvárásoknak megfelelni gyakran nehéz. Legyen szó egy újépítésű, felújított vagy régebbi épületről, bizony a külső az, ami mindent meghatároz. Az igazán nagy építészek ezt tudják, és mindig igyekeznek valami különlegességet belecsempészni terveikbe, hogy az egyedülállóvá és vonzóvá váljon a szemlélődők számára.

De mi a helyzet az utólagosan felkerülő elemekkel, melyekbe az építésznek már nem lehet beleszólása, és amelyek esetében magunkra maradunk a kiválasztás során? Íme, egy kis segítség, hogyan válasszunk optimális árnyékolót.

Mind a műanyag, mind pedig az alumínium redőnyöknek megvannak a maga előnyei, viszont az már kevésbé ismert tény, hogy nem minden stílushoz illik egyik-másik.

Míg a műanyag redőny sokszínűségének köszönhetően remekül mutat a régebbi építésű, olykor néha túlzsúfolt környezetben, ugyanakkor a néhol klisékre épült tömbházak esetében is megállja a helyét. Az alumínium redőny ellenben a modern, minimalista stílusú építmények esetében emelkedik ki leginkább.

Ha Önnek is minőségi redőnyre van szüksége, legyen szó bármelyik kivitelről, forduljon hozzánk bizalommal!

alumínium redőnyöknek

Ablakcsere: tegyem, vagy ne tegyem?

Az, hogy otthonunkba komfortosan érezzük magunkat, alapvető dolog kellene, hogy legyen. Azonban nem is gondoljuk, hogy ezt egy olyan egyszerű dolog is meg tudja hiúsítani, mint a rossz ablak. Ha elöregedett, sérült, nem csak, hogy nem szigetel jól, huzatos lesz, hanem lakásunkba bejut rajta keresztül a kosz és az egészségtelen por is, feleslegesen roncsolva egészségünket.

Ne gondoljunk egyből a cserére! Az ablakok a legtöbb esetben javíthatóak, a régiek és az új típusúak egyaránt. Az ablak javítása jóval kevesebbe kerülhet, mint a cseréje és sokkal kevesebb felfordulással is jár. Nem kell új nyílászárót vásárolnunk, ami nem is biztos, hogy jó lesz, illetve kevesebb kosszal és zajjal megúszhatjuk a dolgot. Az ablakjavítással hibátlan záródás érhető el, melynek eredményét rögtön érezni fogjuk, később pedig fűtésszámlánk is bizonyítani fogja. Ezen kívül környezetvédelmi szempontból is előnyösebb az ablakjavítás a cserével szemben.

Keressen minket bizalommal, ha szeretné elöregedett vagy sérült ablakait javíttatni, és érezze magát újra igazán komfortosan otthonában!

ablakjavítás

Spóroljon a rezsin műanyag nyílászárókkal!

Napjainkban egy átlagos háztartásban sajnos egyre magasabb a fűtés költsége. A hideg beköszöntével egy ideig mindenki próbál inkább több réteg ruha viselésével védekezni, azonban egy idő után kénytelen az ember a fűtést bekapcsolni.

Beláthatjuk, hogy korán sem mindegy még ilyenkor sem, hogy mennyire és mennyi ideig kell fűtenünk. A régi, rosszul szigetelő fa nyílászárók rengeteg hőt engednek ki lakásunkból, mi ezzel pedig lényegében az utca fűtéséért fizetünk. Ha szeretné elfelejteni ezt a sok feleslegesen kidobott pénzt, válassza a műanyag nyílászárókat!

A műanyag nyílászárók többszörös hatásfokkal szigetelnek, mint a fából készült társaik. Így egyszeri befektetéssel a jelentősen csökkenő fűtésszámlának köszönhetően hosszú távon spórolhat a rezsin.

Végül, de nem utolsó sorban, a környezetvédelmi szempont sem hanyagolható el, hiszen a jól szigetelt lakás melegen tartása sokkal kevesebb energiát igényel.
Ha szeretne spórolni a fűtés számlán, várjuk megkeresését műanyag nyílászárók beépítésével kapcsolatban!

akciosablak.hu 15szept 2

Vége a huzatnak!

A műanyag bejárati ajtó véget vet a huzatos ajtók korszakának!

Nincs többé furcsa hidegérzet a bejárati ajtó közelében és nincs folyamatosan emelkedő fűtésszámla sem, hiszen a műanyag bejárati ajtó kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, és alacsony beszerzési ára miatt egyre népszerűbb a piacon.

Milyen előnyökkel bír a műanyag bejárati ajtó - azon kívül, hogy spórol a fűtésen, nem kell tartania a huzattól és még olcsó is?
Amit mindenféleképpen érdemes kiemelni, az a könnyen tisztíthatóság, hiszen a műanyag bejárati ajtó nem igényel komoly faápoló szereket (mint például egy fából készült darab), és nem kell félni attól, hogy megszívja magát vízzel.

Ami még mindenféleképpen említésre méltó, hogy párás környezetben is kiválóan helytáll. Ezt azért fontos kiemelni, mert a fa egy természetes anyag, így kitágulhat a pára hatására - ám ettől a műanyag ajtónál nem kell tartanunk.

Amennyiben Ön is véget akar vetni a huzatos időknek, tekintse meg kiváló minőségű műanyag bejárati ajtó kínálatunkat és válogasson kedvére!

Fa vagy műanyag bejárati ajtó?

A bejárati ajtó fontos szerepet tölt be otthonunkban, hiszen ez az, ami bevezet másokat magánterületünkre, ami véd a külső környezeti hatásokkal szemben. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen bejárati ajtót választunk. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe, hol kezdjük el?

A fa bejárati ajtókat általában szívesen használják, de kevesen vannak tisztában hátrányaikkal. A fa nyílászárók kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen ha rossz minőséget vásárolunk, nyikoroghat és szorulhat a bejárati ajtó. Emellett a fa felületről köztudott, hogy gyakran kell karbantartani a hosszú élettartam érdekében.

A műanyag bejárati ajtónak számos előnye van, elsősorban a tisztíthatóságot emelnénk ki. Sokkal könnyebb eltávolítani róla a szennyeződéseket, mint fa társairól. Fontos szempont, hogy árfekvése is kedvezőbb a műanyag ajtóknak. Aki pedig a fa nyílászárók szépségét hiányolja, jó hír, hogy már nem csak egyszerű fehér műanyag ajtókat kapni, hanem a fa mintázatához hasonlót is, számos színben.

Tekintse meg műanyag bejárati ajtóink széles kínálatát, és forduljon hozzánk bizalommal felmerülő kérdéseivel!

műanyag bejárati ajtó

Milyen esetekben érdemes nyílászáró javítást igénybe venni?

Kétségtelen, hogy az ablakok, mint minden egyéb berendezés, karbantartás nélkül hamarabb elromlanak. A zord időjárási körülmények is jelentősen ronthatják ablakai élettartamát, de az elöregedés okozta károk is gyakoriak. Ha az ablak nincs karbantartva, akkor éveken belül probléma léphet fel a nyílászáró működésében, de amennyiben már bekövetkezett a gond, a nyílászárók javítását mindig bízza szakemberre!

Ha ablakánál a következő hibák merülnek fel, mindenképpen igényeljen nyílászáró javítást:

 • a nyílászáró nem nyílik, vagy nehezen működik nyitásnál-zárásnál
 • huzatos vagy beázik az ablak
 • a bukóablak nyitásakor kibukik vagy kinyílik teljesen
 • a zárak rosszul működnek
 • a pántok eltörtek

Hőszigetelés tekintetében a nyílászáró javításánál ki lehet cserélni az üvegeket hőszigetelt üvegekre, a szilikon tömítéseket meg lehet javítani, a gumi tömítései kicserélhetőek.

A nyílászáró javításánál kérhető nyílászáróba beépített szellőztető, ami segít a páralecsapódás problémájában.
Bízza ránk a nyílászárók javítását, és ha bármi kérdés felmerül Önben, bátran vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal!

A műanyag nyílászárók előnyei

Minden lakásfelújítás, vagy építkezés során felmerül az a kérdés, hogy fa vagy műanyag nyílászárókat vásároljunk. Ahogy körbenézünk a nyílászárók piacán, azt tapasztalhatjuk, hogy mindkét alapanyag gyártói próbálnak haladni a korral és tökéletesíteni a termékeket.

A műanyag nyílászárók sokak szerint hátránnyal indulnak megjelenés tekintetében, hiszen a fa természetességével kell vetekedniük, lényegében azonban talán ezt az egyetlen negatívumot említhetjük meg, mely valójában ízlés kérdése. Számos előnnyel bírnak a műanyag nyílászárók:

 • Könnyű tisztítás: Nem kell különféle ápoló szereket vásárolni, és nem igényelnek különösebb kezelést az időjárási viszontagságokkal szemben sem.
 • Tartósság: Nem szívják be magukba a vizet, így nem kell félni az idő előtti elhasználódástól. A mai darabok különleges UV védelemmel vannak ellátva, így nem veszítik el a színűket az erős napsugárzás hatására sem.
 • Kedvező ár: A PVC előállítása lényegesebben olcsóbb, mint a fa alapanyagé, így a műanyag nyílászárók kedvezőbb áron kaphatóak fa társaiknál.
 • Megjelenés: Ma már különböző mintázatok közül válogathatunk, így nyílászárónk garantáltan illeszkedni fog környezetéhez.

Válasszon műanyag nyílászáróink kínálatunkból, és kérjen árajánlatot munkatársainktól!

 

Az ablakjavítás előnyei

Ha megsérül valamelyik nyílászárónk, nem feltétlenül kell rögtön a cserére gondolni, érdemes először végigvenni, milyen lehetőségeink vannak.

Manapság a legtöbb esetben nem kell kicserélni az ablakot, elég csupán javítani a kárt. Ez elsősorban a régi ablakokra vonatkozik, hiszen ezek nem ritkán különleges formájúak és méretűek, amiket mostanában gyakran már csak megrendelésre gyártanak, így nem lenne költségkímélő megoldás. Azonban nem csak a régi ablakoknál lehet praktikus megoldás a javítás, az új ablakokat is lehet javítani a fejlett technológia segítségével. Az ablakjavítás hatékony és gazdaságos megoldást kínál minden esetben!

Ha valami problémát észlelünk, minél előbb forduljunk szakértőhöz, és válaszuk az ablakjavítás lehetőségét, hiszen egy szélsőséges időjárási jelenség sokat ronthat nyílászárónk állapotán.

Amennyiben profi csapatot keres, bátran vagy fel a kapcsolatot munkatársainkkal, és bízza ránk az ablakjavítást! Felmerülő kérdéseire készséggel válaszolnak szakképzett kollégáink!

A MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓ BEÉPÍTÉSÉNEK FOLYAMATA

A  műanyag nyílászárók beépítése bizony nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Épp ezért óvva intünk minden önjelölt barkácsmestert, hogy egyedül álljon neki: mindenképpen keressen fel egy megbízható és profi szakembert, akinek a segítségével úgy kerül beépítésre az ablak, hogy később ez nem jelent újabb anyagi kiadásokat a tulajdonosa számára.

A műanyag ablakok beépítésének első lépése a kijelölt falnyílás előkészítése és alapos megtisztítása. Ezután jöhet az ablakszárnyak leszedése, illetve egyes esetekben az üvegek kiszerelése. Ez csak akkor szükséges, ha a nyílászáró nem rendelkezik rögzítővasakkal. Harmadik lépésként következik a szerelőfuratok és az esetleges rögzítővasak felszerelése. Ezután jön a beillesztés kényes része: a műanyag nyílászárót úgy kell a falnyílásba helyezni, hogy közben a pontos függőleges és vízszintes irányok megmaradjanak. Végül, ha a tok rögzítése megtörtént, már csak vissza kell helyezni a szárnyakat és az üvegeket.

Keressen minket, ha műanyag nyílászárók profi beépítésére van szüksége!

Milyen követelményeknek kell eleget tennie egy bejárati ajtónak?

A bejárati ajtó kiválasztása sokszor nem is olyan egyszerű feladat, mint az első látásra tűnik, hiszen ennek a nyílászárónak nemcsak az a funkciója, hogy beengedje a fényt és a levegőt, de védelmeznie is kell az otthont. Ennek megfelelően érdemes szem előtt tartunk bizonyos szempontokat annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő nyílászárót válasszuk.

Fontos, hogy a bejárati ajtó, akár műanyag, fa, alumínium vagy ezek ötvözete, megfelelő szigeteléssel bírjon. A jó szigetelés nem csak a meleget tartja bent és a hideget rekeszti ki, de a zajoktól is megóvja nyugalmunkat. Ha üvegezett ajtóról van szó, válasszunk belátást gátló üvegezést, kizárva ezzel a kíváncsi tekinteteket.

Fontos szempont a strapabíró mechanikai védelemmel rendelkező zárszerkezet és az olyan ajtószerkezet, melyet biztonsági vasalat elemekkel erősítettek meg. A beltéri ajtókkal ellentétben, ebben az esetben nem elég, ha a nyílászáró csak műanyag tokkal rendelkezik, érdemes páncéllemezzel megerősített ajtószerkezet mellett dönteni.

Válasszon megfontoltan, válasszon biztonságos bejárati ajtót!

Építkezik? Felújít? Szeretné költséghatékonnyá tenni otthonát, és ezt a nyílászárókkal kezdené?

Manapság széles skáláról választhatnak a vásárlók, ha nyílászárót szeretnének vásárolni. Ez egyfelől természetesen roppant nagy előny, azonban számos veszélyt is rejt magában, így például, ha nem a megfelelő minőségű vagy nem az adott környezet számára legelőnyösebb megoldást választjuk.

Az Ablaktherm Kft. összegyűjtötte Önnek, mire érdemes figyelni!

Alapvető feladat, hogy a nyílászáró kiválasztásakor tudjuk értelmezni a prospektusokban szereplő információkat. Ehhez nyújt segítséget kis összeállításunk. A W/m2K jelölés az ablak hőátbocsátási tényezőjét jelöli, így érdemes ebből minél kisebb értékűt választani. Ezen felül érdemes a légkamrák számára is gondot fordítani. Az ablakok általában 3-5 kamrásak, a kiváló minőségűek akár 6 kamrásak is lehetnek. A beépítési mélység és az ablakvasalatok minősége is jelentősen befolyásolhatja a későbbi használat kényelmességét.

További kérdése lenne a nyílászárókról? Forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

akciosablak.hu.jul

Cégünk vállalja az új nyílászárók kiszállítását, valamint a régi, kibontott nyílászárók elszállítását is. A kiszállítás és elszállítás is egyaránt cégünk saját teherautóival történik. Kollegáink sok éves tapasztalata garancia arra, hogy nyílászárói épségben megérkeznek.

Karbantartási útmutató

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat megóvjuk a szennyeződésektől.
 
Profilok
 
Az ablakok, ajtók műanyag felületeit védőfólia réteg fedi, melyet a beépítéstől számított max. 3 hónapon belül el kell távolítani, ellenkező esetben –az időjárási viszonyoktól függően- a védőfólia ragasztó anyaga esztétikailag károsítja a profilok felületét. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük a PVC felületbe diffundáló és maradandó elszíneződést okozó anyagok használatát. A műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, viszont tisztításukról gondoskodni kell. A tisztításhoz javasolt langyosvizes –enyhén mosószeres- lemosás, makacs olajos, zsíros szennyeződések eltávolítása aromás higítószerek (pl. háztartási lakkbenzin) alkalmazása. Tilos agresszív –a PVC-t oldó vagy duzzasztó hatású- vegyszeres, dörzsölő hatású tisztítószerek és éles eszközök (pl. kés, penge, drótkefe) használata!
 
Szigetelt üveg
 
Tisztítása a szokásos üvegtisztító szerekkel történhet, de kerüljük a karcoló eszközök, anyagok alkalmazását.
 
Vasalat
 
A nyílászárók olyan vasalat elemekkel készülnek, melyek a használat során  nagyfokú kezelési kényelmet, kifogástalan működést biztosítanak. Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás és a szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólag beszabályozásra, ún. finom beállításra. A szerkezet dilatációs és az épület előre nem látható mozgásai vagy a sokévi használat miatt szükségessé válhat a vasalat elemek „utánszabályozása”. A vasalatelemek meghibásodása esetén mindenképpen forduljon a Ablaktherm Kft. szerviz szolgálatához.
 
Tömítések
 
A tömítések felületét évente egyszer szilikonnal kell kezelni.
 

A nyílászáró beépítésről

fe055125

Műanyag nyílászárók beépítése. Otthon vagy munkaterület?

A műanyag nyílászárók behelyezésekor a lakást munkaterületnek tekinti a kivitelező. Ezért az ott zajló folyamatokhoz biztosítani kell a megfelelő hozzáférési lehetőséget. Érdemes gondoskodni a törékeny tárgyak védelméről is nyílászáró cserénél, ami a helyszín minél tökéletesebb megóvását jelenti. A lakás ez esetben munkaterületnek számít, ezért ott semmilyen változtatást elvégezni nem szabad, amíg a területet át nem adja a beépítő a tulajdonosnak. Tehát nem szabad közvetlen a műanyag nyílászáró beépítés után elkezdeni a festést, vagy bármiféle javítási munkákat. Amíg az építési területet át nem adták, addig az a kivitelező felelőssége alá tartozik. Bármilyen későbbi hiba a javítások előtt még felfedezhető, korrigálható. Míg, ha a tulajdonos rögtön elkezdi javítgatni a műanyag nyílászáró és a falszerkezet találkozásának területét, elfedhet esetleges tömítetlenségeket.

A beépítés után ajánlott még a beépítők jelenlétekor tüzetesen átnézni a műanyag nyílászárókat, így a kérdéses dolgok még ott tisztázhatók, esetlegesen javíthatók. A beépítést követően fontos lehet a későbbi félreértések könnyebb tisztázása végett az összes, a műanyag nyílászáró vásárlásakor kapott dokumentumot eltenni. Feljegyezni a beépítés pontos dátumát, és az azt elvégzők nevét. Mindezt a nyílászáró garanciális idejének leteltéig megőrizni.

Így zajlik egy szakszerű nyílászáró beépítés

 • Nyílászáró beépítésének 1. lépése: Az összes beépítendő nyílászárószerkezet mennyiségének ellenőrzése.
 • Nyílászáró beépítésének 2. lépése: Az ablaknyílás és a nyílászáró méretének egyeztetése.
 • Nyílászáró beépítésének 3. lépése: A helyszín előkészítése, a szükséges takarások elhelyezése.
 • Nyílászáró beépítésének 4. lépése: Régi nyílászáró kiszerelése.
 • Nyílászáró beépítésének 5. lépése: Régi tömítőanyag eltávolítása.
 • Nyílászáró beépítésének 6. lépése: Káva megtisztítása.
 • Nyílászáró beépítésének 7. lépése: Káván lévő üregek eltömítése.
 • Nyílászáró beépítésének 8. lépése: Az új nyílászáróról a szárny levétele.
 • Nyílászáró beépítésének 9. lépése: Új tokszerkezet behelyezése a falnyílásba.
 • Nyílászáró beépítésének 10. lépése: Nyílászáró ideiglenes ékekkel való rögzítése.
 • Nyílászáró beépítésének 11. lépése: Támasztó ékek elhelyezése.
 • Nyílászáró beépítésének 12. lépése: A tokszerkezet pontos függőleges és vízszintes beállítása.
 • Nyílászáró beépítésének 13. lépése: A tok falszerkezethez való rögzítése csavarral/tokrögzítő vasalattal.
 • Nyílászáró beépítésének 14. lépése: Poliuretán szigetelőhab felvitele.
 • Nyílászáró beépítésének 15. lépése: Az ablakszárny visszaakasztása.
 • Nyílászáró beépítésének 16. lépése: Funkciópróba (esetleges utóbeállítás).
 • Nyílászáró beépítésének 17. lépése: Párkány és könyöklő felszerelése (amennyiben ez kérés volt).
 • Nyílászáró beépítésének 18. lépése: Takarólécek felhelyezése (amennyiben ez kérés volt).
 • Nyílászáró beépítésének 19. lépése: Átadás-átvételnél a működtetés elmagyarázása.

 

NYÍLÁSZÁRÓK JAVÍTÁSA

Ablakok és ajtók beépítése mellett cégünk a már meglévő nyílászárók javítását is vállalja. A nyílászárók karbantartása ugyanis több szempontból is nagyon fontos. Egy rosszul záródó, elavult nyílászáró nem csak védelmi szempontból nem megfelelő, de energiatakarékosnak sem mondható, és a hangszigetelő képessége is sokkal gyengébb, mint új, korszerű társainak. Ha egy nyílászáró nem záródik megfelelően, a hő nagyon könnyen kiszökik rajta. Talán nem is képzelné, hogy mennyi pénzt takaríthat meg azzal, ha korszerűsíti nyílászáróit.

Ne hagyja teljesen elkopni nyílászáróit, javíttassa meg most!

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkezik a nyílászárók beépítése, cseréje és javítása terén. Ez alatt az idő alatt megszereztük mindazt a hasznos szakmai tapasztalatot, amely nagyban hozzájárul elégedett ügyfeleink egyre növekvő számához. Munkánkat a precizitás és a hatékonyság jellemzi. Mindemellett szolgáltatásaink mindegyikét elérhető árakon nyújtjuk Önnek. Célunk minden esetben az, hogy Ön maximálisan elégedett legyen a végeredménnyel!

Amennyiben szeretné megjavíttatni nyílászáróját, forduljon hozzánk bizalommal!

A felmérés

 

felmeres

A megfelelően funkcionáló műanyag nyílászáróknak nem csak az a feltétele, hogy kiváló minőségű alapanyagból készült nyílászárót vásároljunk, hanem az is, hogy a beépítés a lehető legszakszerűbb legyen. Egy tökéletes hő és hangszigetelési tulajdonsággal rendelkező műanyag nyílászárót is be lehet úgy építeni, hogy az lényegesen veszítsen az előbb említett jó tulajdonságaiból. Emiatt a beépítés minősége kiemelt fontossággal bír a műanyag nyílászáróknál.

A műanyag nyílászáró gyártatása előtt mindenképpen fontos, hogy pontosan felmérjék a falnyílást, amibe kerül a nyílászáró. A nyílászáró felmérését végző viseli a későbbi méretpontatlanságokból adódó összes költséget, hiszen a megadott méretek alapján gyárthatják le a műanyag nyílászárót. Ezért érdemes a végső pontosítás előtt egy szakember segítségét kérni, hogy ő mérje fel a gyártandó műanyag nyílászárók méretét.A falnyílás pontos felméréshez minden irányban 2-3 méretet kell venni az esetlegesen falszerkezeti hibák miatt. A falnyílást átlósan is le kell mérni, mert ebből derülhet fény arra, hogy nem derékszögű. Ha az átlókban jelentős az eltérés, akkor kőműves munkára is szükség van, hiszen a műanyag nyílászárót mindenképpen vízszintes helyre kell betenni. A nyílászárók méretét úgy kell megállapítani, hogy a kapott adatokból körben egy-egy centimétert elhagyunk, mert erre a helyre jön a purhab. Ha kávás a falnyílás szerkezete, akkor meg kell állapítani a káva adta rátakarás méretét, és ennek függvényében tokszélesítőt alkalmazni és így meghatározni a műanyag nyílászáró méretét. A nyílászáró falszerkezethez való csatlakoztatása pedig úgy történik, hogy a műanyag nyílászáró tokja 2-3 centiméteren felütközik a kávára, és a maradék részt toktoldó segítségével töltik ki. Hasonló a helyzet akkor is, ha még nincs meg a falszerkezeten a végleges szigetelő réteg. Ennek a szigetelésnek a vastagságával is számolni kell, tehát itt is szükség lehet tokszélesítő alkalmazására, hogy a műanyag nyílászáró beépítése esztétikus legyen.

Vásárlás előtt

DÖNTÉST MEGELŐZŐ KÉRDÉSEK

1.    Hogyan álljunk neki az ablakvásárlásnak?

Miután elhatároztuk magunkat, érdemes átgondolni, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a terméket és a kivitelezőt. Termékeknél elsődleges szempont lehet a nyílászáró anyaga, ami lehet műanyag, fa vagy alumínium. Fontos szempont lehet még a termék ára, a leg-költséghatékonyabb megoldás a fehér műanyag ablak. Amennyiben a természetes anyagokat kedveli, célszerű egy jó minőségű fa nyílászárót választania, az alumínium nyílászárók felhasználási területe elsősorban irodaépületek, csarnokok. Árajánlatot érdemes több helyről is bekérni, és ezeket összehasonlítani, ezért is törekedjünk arra, hogy hasonló paraméterű és kategóriájú termékre kérjünk ajánlatot. Ablakcsere esetén egy ilyen árajánlat meglehetősen sok dologból tevődik össze: nyílászáró és ehhez szükséges kiegészítő termékek: könyöklő, párkány, takaróléc, szellőztető, redőny-rovarháló és ezek munkadíja. Abban az esetben, ha az ablakcsere téglaépületben történik, és teljes tokbontással jár, a beépítésen felül szinte biztos, hogy faljavítás is szükséges, amit a beépítési költség nem tartalmaz, így ezt külön tételként figyelembe venni! A félreértések elkerülése végett minden esetben a bruttó árat kérje feltűntetni az árajánlatban. Célszerű még a döntés meghozatala előtt meggyőződni a kivitelező cég múltjáról és hitelességéről.

A bemutatóterem egy lépés és bizalom a megrendelő felé. Amennyiben minden részletet megtekintett, és rendben talált következhet a megrendelés. Ablakcsere esetén a megrendelést megelőzően vagy követően helyszíni egyeztetés és méretvételezés szükséges, ez alapján készül el a pontos összegű árajánlat és megrendelés. A megrendelésen szerepel az ablak beépítési időpontja, ezt jellemzően a szerződés megkötésekor egyeztetjük, véglegesítjük, illetve a fizetési feltételek. Megrendeléskor 50% gyártási előleg/foglaló befizetése szükséges a gyártás megkezdéséhez, ettől számítva a gyártási határidő 2 hét (fehér szerkezetek esetén), illetve 4-6 hét (színes szerkezetek esetén). A termékek raktárba érkezését követően egy ellenőrzésen esnek át, majd rendszerezésre kerülnek a kiegészítő termékekkel együtt. Ezt követően az előre megbeszélt időpontban megtörténik az ablakok beépítése, majd a műszaki átadást követően kerül sor a fennmaradó összeg kiegyenlítésére.

2.    Mi a helyes sorrend, avagy milyen munkafolyamat előtt vagy után érdemes ablakcserét végezni?

Alapesetben egy lakásfelújítás során célszerű mindjárt az ablakcserével kezdeni a munkálatokat. Esetleg ezt megelőzően kerülhet sor minden olyan munka elvégzésére, ami nagy kosszal, porral ját pl: betonozás, falazás. Amit mindenképpen érdemes ablakcsere után elvégezni, az a vakolás, festés, csempézés, így elkerülhetjük az esetleges későbbi bosszúságokat.

3.    Mivel jár egy ablakcsere?

A helyszíni egyeztetés és méretvételezés során kollegánk tájékoztatja Önt a munkafolyamatokról, illetve az épület jellegéből adódó kivitelezési lehetőségekről.
Új nyílásba építés
Új épületbe vagy meglévő ablaknyílásba készülő ablak beépítés esetén célszerű, ha az ablak-spaletta viszonylag sima felületű, ez megkönnyíti az ablak elhelyezését és beállítását. Nagyon fontos ilyen esetben, hogy pontosan legyen meghatározva a méter-jel, ugyanis ehhez igazodva készül a padló burkolata, ami fontos információ például egy erkélyajtó beépítésekor. Az ablakok és ajtók beépítése tokon keresztül történik csavarozással, majd ezt követően a szerelési hézag kitöltése Pur-hab segítségével, majd elvégezzük az esetleges beállításokat. Normál családi ház esetén szinte mindig aznap megtörténik a komplett beépítés, ezáltal az Ön háza már zárható.
Ablakcseréje teljes tokbontással – téglaépületek esetében
Ablakcsere esetén érdemes előkészülni az ablaknyílás közelében, általában annyi helyet kell hagyni, hogy kollegáink hozzáférjenek a teljes nyíláshoz. Mivel az ablak bontása porral és sokszor igen nagy kosszal jár, célszerű vékony takarófóliával letakarni a helységben lévő bútorokat, főleg az elektronikai cikkeket, így megakadályozhatjuk a többletmunkát a takarítás során. Az ablak beépítése szintén tokon keresztüli csavarozással, a szerelési hézag tömítése Pur-habbal történik. Ezután felszereljük a könyöklőket, párkányokat, redőnyöket és egyéb kiegészítőket. Amennyiben igényelte, a fal helyreállítása következik, ez általában gipszkaton szereléssel, szigeteléssel (nikecell), majd gletteléssel készül, így egy festésre előkészített felületet kap az ablak körül. A munka végeztével elvégezzük a szükséges beállításokat, majd működés közben bemutatva az ablakot, átadjuk Önnek a munkát.
Ablakcseréje teljes tokbontással – panel épületek esetében
Az ablak előtt itt is szükséges szabadon hagyni egy akkora területet, hogy kollegáink hozzáférjenek a teljes ablaknyíláshoz. Mivel ez a munkafolyamat is bontással indul, itt is érdemes előkészülni takarófóliával, és letakarni a bútorokat, műszaki cikkeket. Első lépésben leakasztjuk a régi ablakok szárnyait, leszereljük a régi redőnyöket, takaróléceket, majd fűrészgéppel több helyen bevágjuk a tokot, és darabokban kiemeljük. Építési törmelék nem keletkezik, így ez a munkafolyamat nem jár annyi porral, mint egy téglaépület esetén. Az ablaknyílást letisztítjuk, majd következik az új ablak beépítése tokon keresztül csavarral, Pur-hab tömítés, könyöklő, illetve párkány-szerelés, majd ezt a szerelési hézagot mindkét oldalról takaróprofillal takarjuk el. Végezetül felszereljük az esetlegesen kért redőnyöket, rovarhálókat, elvégezzük a szükséges beállításokat, majd működés közben bemutatva megtörténik az átadás-átvétel.
Ablakcsere tokbontás nélkül, a meglévő keretbe
Fontos leszögezni, hogy ez a fajta beépítési mód csak az úgynevezett meglévő geréb tokos ablak esetén lehetséges, amikor az ablaknak van egy belső (nagyobb) szárnya, és egy külső (kisebb) szárnya, a kettő között kb. 10-15 cm hézaggal. Ebben az esetben arra kell felkészülni, hogy az új ablak látható üvegmérete jelentősen lecsökken a régi ablak üvegméretéhez képest! Érdemes továbbá belegondolni, hogy célszerű-e egy régi keretbe beleépíteni egy jól szigetelő ablakot, ugyanis nem tudhatjuk, hogy a fal és a meglévő tok között milyen a szigetelés. Amennyiben mégis emellett dönt, úgy a legkevesebb piszokkal és porral járó megoldással számolhat. Első lépésben leakasztjuk a régi szárnyakat, levágjuk a régi zsanérokat és amennyiben szükséges, levágjuk a tok külső peremét. Ezt követően elhelyezzük az új ablakot a nyílásba, beállítjuk, majd tokon keresztül rögzítjük. A szerelési hézagot itt is eltakarjuk egy, vagy mindkét oldalt, illetve elhelyezzük az esetlegesen kért könyöklőket. Ebben az esetben általában a külső párkány marad a régi, illetve ha belsőtokos redőnye van, úgy az megmaradhat, vagy igény esetén fel tudjuk újítani, továbbá ha kéri, a belső oldalon látható régi tokot el tudjuk takarni műanyag takaróval, vagy gipszkartonnal. A munkafolyamat végén beállítjuk az ablakot, működés közben bemutatjuk a használatát, majd átadjuk Önnek a munkát.

4.    Mennyi időt igényel az ablakcsere? 

Általában egy normál méretű ablak cseréje 1-2 óra, így egy nagyobb lakás esetén is az ablakcsere akár 1 nap alatt elvégezhető. Faljavítás esetén figyelembe kell venni, hogy a Pur-habnak adott száradási ideje van, ami kb 24 óra, így célszerű a kőművesmunkát másnap elvégezni. Nyáron akár még aznap is megtörténhet a javítás, melegben ugyanis gyorsabban szárad a hab, akár 1-2 órával a tömítés után is sor kerülhet a faljavításra.

5.    Mi az a műanyag ablak, és mik az előnyei?

A műanyag ablakokat a 70es években fejlesztették ki Németországban, az ehhez kapcsolódó hővédelmi rendelet következtében, miután belátták, hogy a régi technológiával készülő egyszerű ablakok nem felelnek meg az előírt szigetelési képességnek, továbbá anyagukból következően gyakran fordult elő az ablakok vetemedése, mely még jobban lerontotta a szigetelési képességét. A modern műanyag ablakok egyrészt magasan jobb hőszigeteléssel rendelkeznek, és a szárnyak vetemedése is elkerülhető. A mai műanyag ablak alapanyaga 57% klórból és 43% kőolajból áll. Nagy előnyük még, hogy a műanyag újrahasznosítható – ennek jelentőségét a későbbiekben használták fel, kevés karbantartást és ápolást igényel, szemben a fa ablakokkal, amit bizonyos időszakonként felület kezelni kell. Mivel a műanyag ablakkal ellátott helyiség fűtési energiája csökken, így energiát takarítunk meg és a fűtésből származó károsanyag-kibocsájtás is csökken.
Mekkora jelentősége van a légkamrák számának?

A légkamrák a profil belsejében elválasztott cellákat jelent, ami úgy működik, mint télen a réteges öltözködés. Minél több légkamrával rendelkezik egy ablak, annál jobb a tok és a szárny szigetelő képessége ugyanúgy, mintha minél több réteget veszünk magunkra, annál jobban tudjuk megőrizni testünk hőjét. A légkamrákban a levegőt használjuk ki, mint szigetelőanyagot. Törekedjünk arra, hogy a légkamrák száma arányban legyen a választott üveg hőszigetelési képességével (pl nem éri meg egy 3 kamrás profilba 3 rétegű üvegezést tenni, ugyanakkor egy 7 légkamrás profilt már nem érdemes 2 rétegű üvegezéssel kérni).          

Mit jelentenek a nyitásirányok egy és kétszárnyú ablak esetén?

Az ablak vagy erkélyajtó nyitásirányát mindig az adott helyiségben belülről nézve az ablakkal szemben állva határozzuk meg. Egyszárnyú ablakok és ajtók esetén mindig a zsanér oldal jelöli a nyitásirányt. Vagyis ha szemből nézve a zsanérok a jobb oldalon vannak, akkor az ablak jobbos nyitásirányú, ha a bal oldalon vannak a zsanérok, akkor értelemszerűen balos nyitásirányú az ablak. Kétszárnyú ablakok esetén amennyiben a szárnyak egymásra záródnak, azaz csak az egyik szárnyon van kilincs, úgy az a kilincses szárny (főszárny) adja meg a nyitásirányt, vagyis ha a jobb oldali szárnyon van a kilincs és az nyílik először, akkor az ablak jobbos nyitásirányú. Toló-bukó es emelő-toló erkélyajtó esetén is az határozza meg a nyitásirányt, hogy melyik a mozgatható vagy tolható szárny, tehát ha a jobb oldali szárnyon szeretnénk közlekedni és a bal oldal a fix rész, így a nyitásirány jobbos lesz.

Milyen hőszigetelő üveget válasszak az ablakba?

A hőszigetelt üveg alapesetben két 4 mm-es üveglapból áll, ezek között egy úgynevezett távtartó léc helyezkedik el (általában 16 mm), ami általában alumíniumból, vagy műanyagból készül, mindkettő tartalmaz páramentesítő anyagot. Az üveg pereme és a távtartó keret kétkomponensű tömítőanyaggal kerül lezárásra, így az üveglapok között egy légmentesen zárt tér keletkezik, az ebben lévő levegő vagy gáz szolgál szigetelőanyagként. A különböző összetételek határozzák meg az üveg hőszigetelő képességét. Ezt a képességet egy „u” értékkel adják meg, mértékegysége W/m2K. Mit is jelöl mindez? Ez az érték azt mutatja meg, hogy az ablak egy négyzetméteres darabja mekkora hőenergiát ad át a két oldal között, ha a két oldal hőmérsékletkülönbsége között 1 Kelvin fok vagy Celsius fok a különbség. Tehát ha van egy ablakunk, aminek az „u” értéke 1 W/m2K, az azt jelenti, hogy a nyílászáró 1 m2-re vetítve 1 fok hőmérsékletkülönbségnél a külső és belső oldal között az elszökő energiamennyiség 1 Watt. Ez a gyakorlatban egy négyzetméter felülettel számolva mindössze 0,001 KWh (kilówattóra) ami a fűtési költségben jelentkezik.  Természetesen a valóságban nem egy fok különbség van a két oldal között, télen ez akár 20 fok is lehet, így az energiaveszteség is a húszszorosára nő a példához képest, ami 0,02 KWh.

 

 • Normál float víztiszta üveg: u=2,8 W/m2K – egy folyamatos üvegszalagból készül olvasztott ónon történő úsztatással, így egy teljesen sík és teljesen víztiszta üveget kapunk. Fényáteresztése 89-90%os hatásfokú. Edzhető, hajlítható, maximális gyártási vastagsága akár 25 mm is lehet. Fényáteresztés: 89%  Hangszigetelés: 32 dB
 • Lágyfémbevonatos Low-E üveg: u=1,4 W/m2K, argon gáztöltéssel a két üveg között u= 1,0 W/m2K – szerkezetében megegyezik a normál float üveg felépítésével annyi különbséggel, hogy a külső oldali üveglap belső oldalára (a légrés felöli oldal) elektromágneses úton egy fém-oxid réteget hordanak fel. Ennek következtében az üveg színe egy kis mértékben eltér a float üvegétől, ez szabad szemmel szinte alig látható. A fém oxid réteg szabadon átengedi a beérkező fényt és napsugárzást, ugyanakkor a belső térben keletkező hőt benntartja a lakásban. A hőszigetelés fokozása céljából a légrésbe nemesgáz (argon) töltést alkalmaznak, mely még energiatakarékosabbá teszi az üveget. Fényáteresztés: 79% Hangszigetelés: 32 dB
 • Légyfémbevonatos Low-E háromrétegű üveg: u=0,7 W/m2K – három 4 mm-es üveglapból áll, közötte két 12 mm-es légréssel, az üveglapok között argon gáztöltéssel. A külső és belső üveg távtartó felüli oldalára hordják fel a fém oxid felülete, így növelne a hőszigetelési képességet mindkét irányba. Fényátereszrés: 72% Hangszigetelés: 34 dB
 • Ragasztott biztonsági üveg: A külső oldalon két sík üveglap közé speciális fóliát ragasztanak, ami meghatározza az üveg rugalmasságát, szilárdságát, és megakadályozza az üveg áttörését. Amennyiben az üveg összetörik, a fóliára ragadva csökkenti a  sérülés lehetőségét, illetve megakadályozza az áthatolást, így vagyonvédelmi eszközként is funkcionál, így nehezítik a behatolást/betörést. Felhasználási területe elsősorban kirakatok, üzletportálok, vagy lakóház alsó szintjének védelme.
 • Katedrál üveg: Az üveget két görgő közé öntik, így különböző mintázatú üvegek készíthetők. Az üveg egy- vagy mindkét oldala lehet mintás, de leginkább egyoldali mintázattal készül. Hőszigetelt üveg esetén a minta a távtartó felüli oldalra kerül, így könnyebb a tisztítása. Felhasználása elsősorban belső nyílászárók, mellékhelyiségek ablakaiban
 • Hogyan kerülhető el a penészesedés?
 • Miután jelentősen javult az ablakok hőszigetelése, egy új probléma jelentkezett. Az épületen belül az ablak üvegén megjelent a páralecsapódás, penészképződés jelent meg a falak sarkában. Mindez annak a következménye, hogy a nagymértékű szigetelésnek köszönhetően a belső tér meleg, párás levegője nem tudott megfelelő ütemben távozni, ezáltal a pára kicsapódott a hidegebb pontokon. Ezt elkerülendő, szükségessé vált a szellőztetés megoldása.
 • Résszellőzés: Nyíló-bukó ablak esetén az ablakszárny csak egy résnyire nyílik ki, így csak kis mértékű levegőáramlást érünk el, aminek az a következménye, hogy sokáig tart a szellőztetés, így pl. télen jelentősen lehűl a belső hőmérséklet, és ezzel együtt a falak is áthűlnek.
 • Napi rendszeres szellőztetés: Az ablak teljes kinyitásával akár 5-10 percen belül kicserélődik a teljes levegő mennyiség, így elkerülhető a falak áthűlése, ami kevesebb energiaveszteséggel jár, mint a résszellőző használata.
 • Keresztszellőztetés: A lakás különböző helyiségeinek ablakai egyidejű kinyitásával érhetjük el, ami még gyorsabb átszellőzéssel jár, így akár 2-5 percen belül friss levegő jut az egész lakásba.
 • Aereco automata szellőztető: Az ablak tokjába és szárnyába szerelhető higro-szabályozású szellőztető. A szerkezetben található speciális anyagnak köszönhetően - mely a belső páratartalom hatására kitágul illetve összehúzódik, és ezzel különböző zsilipeket mozgat meg - mindig a belső körülményeknek megfelelő mértékben áramoltatja a levegőt. Kényelmes és megbízható megoldás, ami megakadályozza, hogy a levegő páratartalma olyan szintet érjen el, ami kicsapódáshoz vezet. Nyílt égésterű gázkészülékkel ellátott helységekbe is alkalmazható több típusa, melyet a gázszolgáltatók is ajánlanak.          

6. Műanyag ablak és műanyag ablak közötti különbségek

 Amennyiben több cégtől kér árajánlatot, illetve több különböző profil is szerepel ezekben, érdemes néhány fontos dolgot szem előtt tartani a döntés meghozatala előtt. Mivel több minőségi kategória létezik, egyáltalán nem mindegy hogy milyet választ, ugyanis két látszatra hasonló pl. 5 légkamrás ablak között is óriási különbségek fedezhetők fel. A legfontosabb talán az ablak származási helye. A nyugati és magyar gyártók többsége megbízható, ugyanakkor tartózkodjunk a román, török, kínai ablakprofiloktól. Amennyiben megbízható alapanyagból (profilból) gyárt egy cég ablakot, de nem magyarországi gyárban, készüljünk fel arra, hogy a szállítási idő, a módosítások, és az esetleges garanciális ügyintézés nehézkesebb, időigényesebb. Fontos továbbá, hogy az ablak rendelkezzen a szükséges tanúsítványokkal (ÉMI, ISO, MABISZ, WK). Érdemes figyelni arra is, hogy a profil időjárásálló adalékkal legyen kezelve, hogy ellenálljon az UV sugárzásnak, és ne sárguljon be a profil. Ehhez kapcsolódóan lényeges kiemelni, hogy a műanyag profil anyagvastagsága is meghatározó (Gondoljunk bele, hogy ablakunkat olykor napi 14-16 órán át éri a napsugárzás, így jelentősen felmelegszik a profil) Nem mindegy hogy ez egy 1,5 mm-es vagy egy 2,5-3 mm-es műanyagból készült. Meghatározó szempont még az ablak vasalása, és vasalata. A profilon belüli acélmerevítés adja az ablak merevségét, sajnos itt is találkozhatunk igen vékony anyagú merevítéssel, ezeket lehetőleg kerüljük. Ablakvasalatok tekintetében jelentős eltérést nem találunk, általában minden ablak jó minőségű, német vasalatokkal rendelkezik. Megbízható márkák: Roto, Maco, Sigenia

7. Árajánlatok összehasonlítási szempontjai

Nyílászáró csere esetén egy árajánlat több összetevőből adódik össze: nyílászárók, könyöklők-párkányok, takaróprofilok, redőnyök, rovarhálók, szellőztetők, szállítás, beépítés, helyreállítás. Ezeket a tételeket érdemes részletezve kérni, hogy össze tudjuk hasonlítani több árajánlaton is. Törekedjünk arra, hogy a szóban megbeszélt termékek, kivitelezési módok mindenesetben kerüljenek rá az ajánlatra, így elkerülhető hogy az előzetes ajánlat és a felmért adatokból készülő ajánlat között jelentős különbség jelenjen meg. Megrendeléskor ez fokozottan fontos, így elkerülhetjük az esetlegesen felmerülő későbbi vitákat. („Nem ezt beszéltük meg…”)
Az árajánlatok összehasonlításánál fontos, hogy lehetőleg azonos minőségű és azonos paraméterű szerkezeteket hasonlítsunk össze (megfelelő tanúsítványok megléte, származási hely, a profil kamraszáma, az üveg hőszigetelése, acélmerevítés vastagsága és formája, a profil fal-vastagsága) Óvakodjunk az olcsó, gyenge minőségű nyílászáróktól, érdemes utánanézni a választott kereskedő múltjának és referenciáinak, illetve az ablakgyártó múltjának, hátterének. Fontos továbbá például az árnyékolástechnikai termékek összehasonlítása is. Redőnyök esetében fontos szempont a tok, a lefutósín, és a lamellázat anyaga. A komplett alumíniumból készült termékek nagy élettartalmúak, megbízhatóak, a silány minőségű vas toktól tartózkodjunk, ez ugyanis az időjárás viszontagságait nehezebben viseli, ami idővel meglátszik. Ez elég fontos, ugyanis a különböző redőnyök között akár kétszeres különbség is lehet ár vonatkozásában.
A nagyobb bizalom érdekében érdeklődjünk, hogy a beépítést végző szakemberek a cég alkalmazásában állnak, vagy alvállalkozóként dolgoznak. Ha tehetjük, olyan céggel végeztessük a munkát, ahol saját alkalmazottak végzik a beépítést, ugyanis ez sokkal gördülékenyebb módja a munkának, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat azáltal, hogy egy kézben van a gyártás, szervezés, garanciális ügyintézés.


MIRE FIGYELJÜNK ABLAK VÁSÁRLÁS/RENDELÉS ELŐTT ?

1. Műszaki tartalom

Nyílászáró választáskor elsődleges szempont a minőség, megbízhatóság, ár. Minden esetben tanúsítvánnyal rendelkező nyílászárót válasszunk, ezt kérjük a kereskedőtől. Figyeljünk oda a profil származási helyére, a légkamrák számára, a vasalat típusára, az üveg hőszigetelésére. Fontos a nyitási módok és a nyitás irányok ellenőrzése, ezek utólag nem felcserélhetők!

2. Mit tartalmaz az árajánlat

Minden esetben tüzetesen nézzük át az árajánlatot, amelyből a szerződés készül. Amennyiben valami nincs feltűntetve a szerződésen, kérjük ezt is a kereskedőtől, hogy tegye meg. Ellenőrizzük, hogy minden szóban megbeszélt kivitelezési mód is rákerüljön a megrendelésre, így elkerülhetjük az esetleges utólagos félreértéseket. Ablakcsere során téglaépületekben a bontás során szinte elkerülhetetlen a fal sérülése. A beépítési költség nem tartalmazza a fal helyreállítását, így ezt külön tételként kérjük feltűntetni. Minden esetben a bruttó árat kérje feltűntetni, sok helyen a nettó, így alacsonyabb árat emelik ki, ezt ellenőrizzük.

3. A megrendelés menete

Ablakcsere esetén a megrendelés véglegesítése előtt helyszíni felmérés szükséges a pontos méretek vétele és kivitelezések letisztázása végett. Ezt követően a megrendelés a kereskedő irodájában/bemutatótermében készül. Megrendeléskor 50% gyártási előleg befizetése szükséges a gyártás megkezdéséhez (mivel általában egyedi méretre és egyedi kivitelezésben készül). Lehetőség szerint már a megrendelés megkötésekor egyeztessük a kivitelezés időpontját, így Ön is tud ehhez igazodni, további munkálatokat tervezni (pl. festés, hőszigetelés).

4. Beépítés

A gyártási idő általában 3 hét, majd ezt követően a megbeszélt időpontban megtörténik a beépítés. A munkavégzés során kollegáink törekednek a tisztaság megőrzésére, természetesen a körülményekhez képest ez változó. Mivel a munka általában nagy piszokkal és sok porral jár, így érdemes a helyiségben lévő bútorok, műszaki cikkek megóvása. Erre a célra használhatunk takarófóliát. A beépítést követően a szerelők működés közben bemutatják a nyílászárókat, majd összetakarítják a keletkezett hulladékot. A munka befejeztével, átadáskor kerül kiszámlázásra és elszámolásra a fennmaradó 50%.

5. Beépítés után – karbantartás

A beépítést követően törekedjünk a nyílászáró állapotának megőrzésére. Az oldalsó zsanérok takaróelemi a por elleni károsodást akadályozzák meg, így ezeknek fontos szerepe van a hosszú távú zavartalan működésben. A vasalat mozgó részeinek időszakos olajozása szintén növeli az ablak élettartamát. Évente egyszer-kétszer érdemes elvégeznünk ezt a folyamatot.
Amennyiben a beépítést követően hibát észlel működés közben (pl nehezen záródik, akad, kattog) kérje a helyszíni szemlét és a szerkezet finombeállítását. Ez minden kereskedő kötelessége, általában 1-2 éves jótállást vállal a nyílászáró működésére, ezen időszakon belül a beállítás díjmentes!

6. Garancia, jótállás

Alapvetően kétféle garanciát különböztetünk meg: egyszer magára a nyílászáróra, mint termékre vonatkozó garancia, illetve a beépítési munkára vonatkozó jótállás. A termékgarancia arra vonatkozik, hogy a profil színtartósságára, az üveg külső behatás nélküli repedésére, törésére, a vasalat tartósságára rendeltetésszerű használat mellett. Ez gyártótól függően 5-7 év. Óvakodjunk olyan termékektől, amire ennél kevesebb garanciát vállalnak. A működési garancia, jótállás a beépítésre vonatkozik, és minden esetben a beépítést végző személy vagy cég vállalja. Kiterjed minden olyan problémára, ami működés közben jelentkezik: akadás, nehézkes mozgatás, vagy akár nem megfelelően működő ablakszárny. Amennyiben azt tapasztalja, hogy oldalról nézve a tok és a szárny nem párhuzamosan fut, ferde, vagy valahol a szárny eláll a toktól (hasa van a szárnynak), még nem biztos, hogy rosszul gyártották az ablakot. Legtöbbször a problémát az okozza, hogy szállítás, beépítés közben az üveg ékek, amelyek egyensúlyban tartják az üveget a szárnyon belül, elmozdulnak, így az egész szerkezet súlypontja elmozdul, és ez okozhat ilyen jelenséget. Amennyiben ezt rövidtávon nem orvosolják, a deformálódás akár végleges is lehet.

Technikai információk
Nyílászáró fogalmak, kifejezések:

Ablakkönyöklő: Az ablak belső oldali párkánya. Készülhet műanyagból, fából vagy márványból.
Acélmerevítés: Műanyag ablakok merevítésére, rögzítésére szolgáló horganyzott acélidom, a légkamrába fűzve.
Álosztó: A nyílászáró üvegszerkezetében, az üveglapok közé szerelhető díszítő osztás.
Alumínium távtartó: A 2 vagy 3 üveglap közé szerelt alumínium idom, mely páramentesítő anyagokat tartalmaz. Ennek segítségével szerelik az üvegeket több rétegű szerkezetté.
Alumínium vízvető: A nyílászáró külső oldali szárnyára szerelhető idom, amely elvezeti a lefolyó csapadékot, így megakadályozza, hogy a tok és a szárny találkozásánál beszivárogjon az esővíz.
Argon gáztöltés: A többrétegű üvegszerkezet légrésébe töltött gáz, mely jobb hőszigeteléssel rendelkezik a levegőnél, így fokozva az üveg szigetelő képességét.
Átmenő kilincs: Erkélyajtóra szerelhető kétoldali kilincs, mely a kívülről történő működtetést teszi lehetővé. A szerkezet tartalmaz cilinderbetétet is, így az ajtó kulccsal lezárható.
Beépítési mélység: A nyílászáró profil jellemzője, a szerkezet vastagságát jelenti, mely a légkamrák számával arányosan növekszik. Ajánlott minimális mélység 5 légkamrás ablak esetén: 70 mm.
Bukó ablak: Kizárólag bukó funkcióval rendelkező ablak. Tisztítása a bukó-olló kiakasztásával, az ablakszárny lehajtásával végezhető el.
Bukó-olló: Az ablakszárnyat kibuktatott helyzetben tartó vasalat-elem. A szárny kibuktatásának mértéke állítható.
Cilinderbetét: Bejárati ajtóba szerelt hengerzárbetét, mely a teljes zárszerkezetet működteti. Kérhető többféle biztonsági funkcióval, pl. felfúrás elleni védelemmel, savazás elleni védelemmel, magkihúzás elleni védelemmel ellátva.
Csappantyú+fogantyú:  Normál nyitású erkélyajtó külső szárnyára szerelhető behúzó kar, mely tartalmaz egy vasalaton belüli rögzítő elemet.
Dilatációs sorolóprofil: Nagyméretű szerkezetek, portálok összeépítését teszi lehetővé, mely a kialakításának köszönhetően jobban ellenáll a nagy méretekből következő hő-tágulásnak.
Elektromos zárszerkezet: Bejárati ajtókban használt zárszerkezet, mely lehetővé teszi az elektromos impulzusra történő működtetést, pl. kaputelefonos távnyitást.
Emelő-toló erkélyajtó: Két vagy több elemből álló erkélyajtó egy vagy több tolható szárnnyal, beépíthető küszöbbel. Alkalmazása elsősorban a nagyméretű nyílással rendelkező felületekre ajánlott.
Felső (második) cilinderbetét: Bejárati ajtóba kérhető második hengerzárbetét, plusz 1 záródási pontot jelent a zárszerkezeten.
Felületkezelés: Elsősorban fa nyílászáróknál jelöli a felület kiképzését, mely lehet festett, lazúrozott, lakkozott.
Finombeállítás: Ablakok és ajtók beállítása a zsanérokon és a vasalat állítható részein. Ez biztosítja a tökéletes szigetelés a tok és a szárny között, valamint az akadálymentes működtetést.
Fix ablak: Szárny nélküli ablak, az üveg a tokba van rögzítve.
Float üveg: Teljesen víztiszta üveg, maximálisan sík felülettel.
Gyártási méret: A nyílászáró pontos mérete a tok egyik szélétől a másik széléig mérve, általában milliméterben kifejezve. A fal nyílásméretétől kisebb oldalanként 1-2 cm-rel.
Gombafejű vasalat: Peremes kiképzésű zárnyelv, mely a peremes bukó-csapágyba záródik, így ellenáll a kipattintásnak, felfeszítésnek.
Gombos ajtókilincs: Bejárati ajtó külső oldali fix fogantyúja. Használatával az ajtó kívülről csak kulccsal nyitható, használatához az ajtóba kulcs-működtetésű zárszerkezet szükséges!
Gurtni: Redőnymozgató-felhúzó heveder.
H sorolóprofil: Két szerkezet összeépítésére szolgáló műanyag profil. Látható vastagsága általában 3 mm.
Hangszigetelő üveg: Fokozott léghang gátlással rendelkező üvegszerkezet. Felépítését tekintve aszimmetrikus, a külső üvegtábla vastagabb a belső üvegnél, ezáltal jobban megtöri a hanghullámokat. Értéke 32-44 dB között, extrém esetben 52 dB.
Hibás működés-gátló: Nyíló-bukó szárnyak vasalatába épített szerkezet, mely megakadályozza a kilincs elforgatását kinyitott vagy kibuktatott állapotban.
Higro szabályozású légbevezető/szellőztető: Páraszabályozott légbevezető elem működtetése. A benne található speciális anyag (8 vagy 16 rétegű poliamid pántköteg) összehúzódik, illetve kitágul a páratartalom emelkedésekor illetve csökkenésekor, ezek különböző zsilipeket mozgatnak meg, így szabályozva a szellőző levegő mennyiségét a belső relatív páratartalom függvényében.
Hőhídmentes alumínium küszöb: Bejárati ajtóban található alumínium küszöb, középen kemény műanyag betéttel, mely megakadályozza az ajtó alsó csatlakozásánál történő hő-átáramlást. Magassága 20-25 mm.
Hőszigetelő üveg: két vagy több rétegű üveglap légmentes lezárásával készülő üvegszerkezet. Egy vagy több üveglapot fém-oxid bevonattal látnak el, az üveglapok között gáztöltés található. Jelölése kis „u” minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége.
Íves alakú ablak és ajtó: Négyszögtől eltérő, ívelt formájú szerkezet. Az ívhajlítás következtében a szerkezet ívelt részébe nem helyezhető acélmerevítés.
Kiemelés-gátló: Peremes kiképzésű zárcsap, mely egy peremes bukó-csapágyba záródik, így ellenáll a kipattintásnak, felfeszítésnek.
Kilincs-működtetésű ajtózár: A zárszerkezetben lévő csapok a kilincs felfelé történő mozdítására záródnak, így a kulcs elfordításával nem koptatjuk a zárszerkezetet és a hengerzárbetétet. A csapok zárásával az ajtószárny szorosan a tokra simul.
Körsoroló profil: Két vagy több szerkezet szögben történő elhelyezésére szolgál. Állíthatósága: 90-270 fokig.
Lágyfém bevonatos (Low-E) üveg: A hőszigetelő üvegszerkezet egy vagy több üveglapjának belső oldalára felgőzölt fém-oxid réteg, mely a szerkezet hőszigetelését javítja. Szabad szemmel alig látható bevonatot képez az üvegen.
Légkamra: A műanyag ablakprofil jellemzője, azt mutatja meg, hogy a külső és belső teret hány légréteggel (kamrával) választja el egymástól. Minél több kamrát használunk, annál jobb hőszigetelést kapunk. A piacon található nyílászárók 5-6-7 légkamrával rendelkeznek. A légkamrák növekedésével arányosan nő a szerkezet beépítési mélysége.
Magasított alumínium küszöb: 40-50 mm-es magasságú hőhídmentes küszöb. Az ajtószárny alatti megnövelt magasság miatt könnyebb lerakni a járólapot, vagy magasabb padlóborítást.
Névleges méret: A tervezési folyamat során használt méretezés, ami a fal szabad-nyílásával egyezik meg. A nyílászáró mérete oldalanként 1 cm-rel kisebb a névleges mérettől.
Nyitásirány: Befelé nyíló szerkezeteknél a belső oldalon állva meghatározott nyitási irány. A nyitásirány megegyezik a szerkezet zsanérozott oldalával. Vagyis, ha az ablakon a jobb oldalon találhatók a zsanérok, akkor a nyitásiránya jobbos, ha a bal oldalon látjuk a zsanérokat, akkor balos nyitásirányú a nyílászáró.
Nyitáshatároló: Az ablak vasalatába szerelhető kiegészítő, mely egy meghatározott pontig engedi kinyitni az ablakszárnyat, és az adott ponton rögzíti.
Nyíló-bukó ablak: Az ablakszárny az oldalirányú nyithatóság mellett buktatható funkcióval is rendelkezik.
Parapetmagasság: Az ablak alatt lévő falazat magasságát jelöli.
Pánttakaró: A nyílászáró zsanérelemeinek eltakarására szolgál. Kettős funkcióval rendelkezik: egyrészt esztétikusabbá teszi a nyílászárót, másrészt megóvja a mozgó alkatrészek por általi szennyeződését.
Páralecsapódás: A lakóhelyiség levegőjének magas páratartalmából következő kicsapódása.
Portál zár: Általában beltéri térelválsztásánál használatos zárszerkezet egy záródási ponttal.
Profil: A nyílászáró kerete (tok- és szárnyprofil) amelybe az üvegszerkezet kerül. Anyag lehet műanyag, fa vagy alumínium.
Rejtett vasalat: A nyílászáró tokja és szárnya közé szerelt szerelvény, zárt állapotban a pántok vagy zsanérok nem látszanak, így esztétikusabb megjelenést és szálló por elleni védelmet biztosítanak.
Reflexiós üveg: Fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkező üvegezés, mely egyoldali átláthatóságot biztosít. A fényviszonyok megváltozásával az átláthatóság iránya is megváltozik!
Redőny: Árnyékoló szerkezet, mely a nyílászáró külső oldalára kerül felszerelésre, így megóvja az ablakot és az ajtót az időjárás viszontagságaitól. Komplett alumínium szerkezet esetén biztonsági funkciót is betölthet.
Résszellőző: Nyíló-bukó szerkezetekben használatos vasalatba építhető szellőztető, mely az ablakszárnyat csak résnyire buktatja ki, így biztosít egy kismértékű szellőzést.
Sorolás: Két vagy több nyílászáró összeépítésére szolgál. Biztosítja a szerkezetek közti szigetelést és egy síkban tartja a tokokat.
SF6 gáztöltés: Többrétegű üveg légrésébe töltött speciális (kén-hexafluorid) gáz, ami a hangszigetelést javítja. 2007-től nem már használják az üveggyártásban, mivel jelentősen növeli az üvegházhatást.
Szárnyosztás: Az ablak vagy erkélyajtó szárnyának megosztása, amivel növelhető a szerkezet stabilitása, illetve esztétikai céllal is szolgálhat. A szárny osztásánál az üveget is több darabból kell készíteni.
Szerelőfül: Nyílászáró beépítését elősegítő fém szerelvény, amit a szerkezet oldalára rögzítve megkönnyíti annak falhoz rögzítését.
Sziloplaszt: Szilikon alapú tömítőanyag, elsősorban illesztések szigetelésére használják.
Spaletta: Zsalugáterhez hasonló külső árnyékolási termék.
Stadur panel: Hőszigetelt szendvicspanel, 2 db 1mm vastagságú PVC síklemez közé töltött poliuretánhab. Kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, általában 24 és 36 mm-es vastagságban kapható. Felhasználása elsősorban vízszintesen osztott szárnyú erkélyajtók alsó részébe, az üveg helyére kerül.
Takaróléc, takaróprofil: 3 mm anyagvastagságú műanyag takaró elem, mely a nyílászáró és a fal közötti szerelési hézag eltakarására szolgál. Több szélességi méretben kapható.
Távirányító: Elsősorban árnyékolási termékek (redőny, napellenző) mozgatására szolgáló elektromos vezérlőegység. Lehet egy vagy több csatornás, így egy távirányítóval akár 15 különböző motort tudunk vezérelni.
Távnyitó: Nagy magasságba elhelyezett nyílászáró működtetésére szolgáló rudas vagy bowdenes működésű karos nyitószerkezet.
Tokosztás: Az ablak vagy erkélyajtó tokjának osztása, mely lehetővé teszi több különálló szárny mozgását.
Toktoldás, toktoldó: Az ablak vagy ajtó tokjának meghosszabítására szolgál, mely lehetővé teszi a külső és belső nyílásméret-különbségek áthidalását, illetve a szerkezet tetejére szerelve a redőny fogadására készíthetjük elő a nyílászárót.
Üvegszorítóléc: A szárnyba illesztett üvegezés rögzítésére szolgál, illetve annak cseréjét teszi lehetővé.
Vasalat: Az ablakot és az ajtót működtető szerelvények gyűjtóneve.
Vízkifolyó-rés: A tokkialakításnak megfelelően a tokon belüli vízelvezetésre szolgál. A külső oldalon kimart nyílásokon távozik a szerkezetbe kerül víz.
Vízgát: Speciális tokkialakítás, mely lehetővé teszi, hogy a lefolyó víz a tokon belül kialakított helyre kerüljön, ahonnan a vízkifolyó-résen keresztül távozik.

Erkélyajtók karbantartása

Toló-bukó, emelő-toló, harmonika erkélyajtó

Egy lakás, vagy családi ház legszebb nyílászárója az erkélyajtó, mely nagy nyitható felülettel, és szép kilátással rendelkezik. Ezen hőszigetelt erkélyajtó karbantartására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis a nagy méretek miatt a szerkezetekbe kerülő vasalat igen nagy igénybevételnek van kitéve. A rendszeres ellenőrzéssel, szervízeléssel elkerülhetjük a vasalat idő előtti kopását vagy meghibásodását. Ez azért fontos, mert ezek a vasalatok igen költségesek, akár a 100.000.- Ft-ot is meghaladhatják. Célszerű 2-3 évente szakemberrel elvégeztetni a karbantartást, a szárny beállítását. Már csak ezek súlyából és méretéből adódóan sem ajánlott ezt magunknak elvégezni.

Mit várhatunk a toló erkélyajtó rendszeres karbantartásától?

Egyrészt biztosítja a kényelmes, könnyű és biztonságos működtetést, mindamellett biztosítja a megfelelő záródást, szigetelést, és nem utolsó sorban jelentősen meghosszabbítja mind az ajtónk, mind a vasalat élettartamát.

Hogyan végezzük a tolóajtó karbantartását?

Az első lépés, hogy a biztonság szempontjából meghatározó mozgó alkatrészeket évente legalább egyszer ellenőrizni kell a rögzítés és a kopás szempontjából. Szükség esetén a lazult kötéseket megfelelően rögzíteni, a kopott alkatrészeket cserélni kell. Minden mozgó és kopásnak kitett alkatrészt meg kell olajozni, működésüket ellenőrizni kell. A vasalat beállítását, a szükséges cseréket, illetve a szárny le- és beemelését mindig szakemberrel végeztessük. A szerkezet tisztításakor olyan tisztítószert használjunk, ami nem befolyásolja a vasalatok korrózióvédelmét. Fa erkélyajtó felületkezelése esetén (lakkozás, festás, lazúrozás) a vasalat alkatrészeit nem érheti a felületkezelő anyag, és minden szennyeződéstől óvni kell. Normál körülmények között a vasalat cink bevonata nem károsodik, a felületük minőségének megtartása érdekében és a korróziós károk elkerülése végett az alábbiakat kell betartanunk:

 • A vasalat és a szerelési hézagok kellő szellőztetéséről gondoskodnunk kell, továbbá megóvni a kondenzvíztől, páralecsapódástól. Építkezéskor gondoskodni kell, hogy a belső levegő nedvességtartalma ne csapódhasson le a szerkezeten.
 • A vasalatokat meg kell óvni a különböző építőanyagokból származó portól és szennyező anyagoktól. Az esetleges szennyeződéseket minél hamarabb el kell távolítani mind a profilról, különösképpen a mozgó alkatrészekről
 • Az agresszív anyagok gőzei (ecetsav, ammóniák, fenolok, klór) már kis mennyiségben is képesek kapcsolatba lépni a kondenzvízzel, ami a vasalat felületének korróziójához vezet.
 • Tölgyfából, vagy magas csersav tartalmú fából készült nyílászárók esetén megfelelő felületkezeléssel kell védeni a vasalatot a csersav kipárolgásától. Kezeletlen szerkezetbe ne szereljünk vasalatot!
 • Ecetsavas tömítőanyagot használni nem szabad, ugyanis ennek gőzei is kapcsolatba léphetnek a kondenzvízzel, így veszélyeztetik a vasalatot, annak korrózióját okozhatják.
 • A vasalatot csk ph semleges tisztítószerrel tisztítsuk.

A tolóajtók klassikusan háromféle kivitelben készülhetnek: toló-bukó, emelő-toló és harmonikaajtó

Toló-bukó erkélyajtó

Ez a típus általában egy fix üvegezett részből, és egy ez elé tolható szárnyból áll. Jellegzetes tulajdonsága, hogy nyitott állapotban a tok alsó részén tokküszöb található, ez általában 7-8 cm magas. Ez elkerülhetetle, ugyanis ezen a részen helyezkedik el a szárny mozgását biztosító sín. A zárt ajtókilincs 90°-os elforgatásával az ajtószárny felső része kibukik, ezt a funkciót használjuk szellőztetéskor. További 90°-os kilincsforgatással az ajtószárny alsó része is elmozdul a szoba irányába, és az ajtókeretre szerelt síneken a szárny párhuzamosan eltolható a fix rész elé. A szárny visszazárásakor a a szárnyat a felső részen vissza kell tolni a tok irányába, hogy az ajtószárny a helyére kerüljön, a szárny alja automatikusan visszazár. Választhatunk úgynevezett kényszer-működtetésű vasalatot, ennek lényege, hogy az ajtó zárásakor a szárny tetejét nem kell a helyére tolni, a kilincs elfordításával a vasalat húzza be a helyére.

Emelő-toló erkélyajtó

Az emelő-toló erkélyajtók lényeges különbsége a toló-bukó ajtóhoz képest, hogy itt a két rész síkban eltér egymástól, a fix üvegezett rész a külső síkban van elhelyezve, a tolható szárny ez előtt található zárt állapotban is. Ennek következménye, hogy nincs szükség a tokküszöbös kialakításra, ami kényelmesebb használatot eredményez.
A függőlegesen álló ajtókilincs 180°-os elfordításával a szárny megemelkedik, majd a szárny alsó élébe épített vasalaton oldalirányban eltolható a fix üvegezett rész elé  

Harmonika erkélyajtó

A szárnyak darabszáma és eltolási iránya többféle is lehet. A nyitható főszárny nyitása után a többi szárny harmonika szerűen összetolható, így majdnem az egész ajtónyílás átjárható lesz. A toló-bukó erkélyajtóhoz hasonlóan ez is tokküszöbös kialakítású, ám létezik lapos alumínium küszöbös kivitel is, ám nem árt szem előtt tartani, hogy a szárnyak nagysága és a sok mozgó alkatrész miatt itt a legnagyobb a nem megfelelő záródás veszélye, ami esetleges beázáshoz is vezethet. Ennél a típusnál különösen fontos a rendszeres karbantartás, ápolás. A nyíló-bukó erkélyajtóhoz hasonlóan a kilinccsel oldjuk ki a rejtett vasalatot, a szárny kinyitása után a harmonika szárnyakat kézzel tudjuk egymásra tolni.

 

Alumínium nyílászáró karbantartás

Az alumínium nyílászárók kerete általában eloxált, vagy porfestett alumíniumból készül. Ezek a profilok az időjárás viszontagságainak ellenállnak, ugyanakkor óvni kell őket a felület mechanikai sérülésétől, karcolásoktól. A szerkezetek súlyából és nagyságából adódóan a mozgó vasalat alkatrészek folyamatos ápolást, karbantartást igényelnek.

 • Profil tisztítás, karbantartás: A profil tisztítása nedves, mosószeres ronggyal vagy szivaccsal. Kerüljük a karcolást okozó súrolószerek használatát
 • Vasalat karbantartás: Portalanítás száraz ecsettel (különös figyelmet fordítva a mozgó alkatrészekre), illetve a mozgó alkatrészek olajozása műszerolajjal (évente egyszer ajánlott)
 • Szigetelőgumik karbantartása: Szilikon alapú tisztítószerrel való törlés, ápolás

A komolyabb szervizmunkákat, beállításokat, a vasalat teljes ellenőrzését ez esetben is bízzuk szakemerre!

 

Fa nyílászáró karbantartás

Fa ablak és ajtó karbantartás

Fa nyílászárók esetén alapvetően kétféle karbantartási munka végezhető el: a vasalat és a fa felületek karbantartása. Teljes felújításnál ügyeljünk a megfelelő sorrend betartására: a vasalat beállítását, karbantartását mindig előbb végezzük el, mint a profil felületkezelését!

Saját magunk által elvégezhető karbantartások:

 • Vasalat karbantartás: Portalanítás száraz ecsettel (különös figyelmet fordítva a mozgó alkatrészekre), illetve a mozgó alkatrészek olajozása műszerolajjal (évente egyszer ajánlott)
 • Szigetelőgumik karbantartása: Szilikon alapú tisztítószerrel való törlés, ápolás
 • A keretek felületkezelése: Lakkozásnál, festésnél ügyeljünk arra, hogy a vasalatot és a gumit semmi esetre se kenjük le, ezek ugyanis tönkretehetik az alkatrészeket

Mindenképpen szakemberrel végeztessük el a működtető vasalat (ollók, csapok, zárak) ellenőrzését, beállítását, a szárny illeszkedésének ellenőrzését, beállítását.

Műanyag nyílászáró karbantartás

Miért fontos az ablakok és erkélyajtók rendszeres karbantartása?

Az ablakok és ajtók rendszeres karbantartásával megelőzhetjük a nyílászárónk idő előtti meghibásodását, ezzel időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg. Amennyiben ezt elhanyagoljuk, úgy nemcsak életkörülményeinket, nyugalmunkat veszélyeztetjük, de felesleges kiadásokat is okozhatunk magunknak.

- A nem megfelelően működő ablak átengedi a kinti zajt, ezáltal rontja a komfortérzetünket
- A nem megfelelő záródás rontja a szigetelést, ezáltal megnöveli a fűtésszámlánkat
- A nem megfelelően záródó szerkezetek a betörők elsődleges célpontja, ami biztonságunkat veszélyezteti
- A nagy felületű erkélyajtók kezelése, működtetése rosszul beállított vasalat esetén nehézkes, körülményes

Milyen gyakran érdemes elvégeztetnem a karbantartást?

Általában 1-2 évente célszerű elvégeztetni, csupán 10-20 percet vesz igénybe a fenti problémák orvoslása, egyúttal meg is előzhető ezek újbóli előfordulása. Fontos megjegyezni, hogy a nyílászáró karbantartását más és más módon kell elvégezni attól függően, hogy műanyag, fa vagy alumínium szerkezetről van szó

Műanyag ablak és ajtó karbantartás

Kisebb karbantartási munkákat akár magunk is elvégezhetünk:

- Profil tisztítás, karbantartás: A profil tisztítása nedves, mosószeres ronggyal vagy szivaccsal
- Vasalat karbantartás: Portalanítás száraz ecsettel (különös figyelmet fordítva a mozgó alkatrészekre), illetve a mozgó alkatrészek olajozása műszerolajjal (évente egyszer ajánlott)
- Szigetelőgumik karbantartása: Szilikon alapú tisztítószerrel való törlés, ápolás

Ilyen tisztítási, karbantartási szettet rendelhet tőlünk LINK

Továbbá ahhoz, hogy a műanyag nyílászárónk hosszú ideig szép maradjon, és megőrizze fényességét, NE használjunk a tisztításhoz maró anyagokat tartalmazó tisztítószereket, súrolószereket! Javasolt fél- egy évente egy kisebb ellenőrzést is végeznünk a nyílászáróinkon. Nézzük át, hogy nem lazultak-e meg a különböző kötések, csavarok, a vasalat tartozékai, alkatrészei mind a helyükön legyenek, és ellenőrizzük, hogy a víz-kifolyó rések nem tömődtek-e el. Ezzel sokat tehetünk nyílászárónk élettartamának növelésében. A vasalatok esetleges javítását, alkatrészek pótlását, a szárny beállítását vagy leszerelését bízza szakemberre! Az ablakszárny megereszkedése, helytelen illeszkedése a vasalat alkatrészeinek kopásához, töréséhez vezet, ami a vasalat idő előtti pótlásához, rosszabb esetben cseréjéhez vezet, ami plusz kiadásokat von maga után.

Ablak profilok, vasalatok

Gyakoribb ablakprofilok és ablakvasalatok

Profilnak nevezzük az ablak vagy ajtó azon részét, melyből a tokkeret és a szárnykeret készül. Anyagát tekintve lehet műanyag, fa, alumínium. A műanyag és az alumínium profilok kamrás kivitelűek, a fa profilok több rétegben ragasztott, tömör fából készülnek, rendszerint tölgy, bükk vagy fenyőfából.

Leggyakoribb műanyag profilok

Actual, Aluplast, Deceuninck, Dimex, Gealan, Internorm, KBE, Kömmerling, Panorama, Plastmo, Rehau, Roplasto, Salamander, Schüco, Spectus, Thyssen, Tryba, Veka, Wymar

Alumínium és fa profilok esetén nincs akkora választék, mint a műanyag profilok esetén, de itt is találkozhatunk nagyobb gyártókkal: alumínium profilok: ALumil, EKU, Reynaers, Schüco, Wicona. Fa profilokat leginkább maguk az ablakgyártók készítik, úgymint: Bajorfa, Hofstadter, Holzteam, Labonczfa

Általában ezeket a profilokat az ablakgyártók különböző fantázianevekkel látják el. Például két különböző gyártó készít azonos profiból ablakot és erkélyajtót, viszont eltérő kiegészítőket, vasalatokat, és eltérő gyártási technológiákat is alkalmazhatnak. Ablakvasalatok terén is legalább akkora a választék, mint a műanyag profilok esetében. A vasalat az ablak azon része, amelyik a működését biztosítja, teszi lehetővé. Ide tartoznak a szárnyban körbefutó fém alkatrészek, a tokon látható fém zárfogadók és a kilincs ellentétes oldalán látható zsanérok, pántok. Az utóbbi időben a vasalat gyártók a fém részek felületkezelésén változtattak, ennek oka az addig használt anyagok magas környezetszennyezése, így a felületek kezelésénél más anyagokra tértek át, ami az alkatrészek színének megváltozásával járt. Az régi vasalatok réz színben készültek, az új vasalatok ezüstös színezést kaptak.

Leggyakoribb ablakvasalatok műanyag és fa nyílászárókban: Aubi, BKS, Elzett, Ferco, Fuhr, Geze, GU, Hoppe, Maco, Roto, Savio, Schüco, Siegenia, Winkhaus

Alumínium nyílászárókban: Alu Kappa, CISA, Eretti, Fapim, Roto, Schüco, Siegenia

 

Ha nem működik az ablak

Mit tehetek, ha az ablak működésében hibát észlelek?

Amennyiben problémát tapasztal a nyílászáró működésében, például:

 • Szorul az ablak,
 • Nehezen működtethető,
 • Becsukásnál a helyére kell emelni a szárnyat,
 • Körbeforog a kilincs,
 • Nyíló-bukó funkciójú ablakszárny nyitáskor kibukik, vagy buktatásnál nyílik is,

érdemes a lehető leghamarabb szakemberhez fordulni. Ezek a problémák rendszerint orvosolhatóak a vasalat beállításával, semmiképpen nem várjuk meg, míg a helytelen működtetés valamelyik alkatrész kopásához, töréséhez vezessen. Ugyanakkor ne próbáljuk meg magunk elvégezni a zsanérok és pántok állítását kellő szakértelem nélkül.  

Ablak és erkélyajtó javítás, beállítás

A különböző problémák láttán általában sokan megijednek, hogy az ablak vagy ajtó egy részét, vagy egészét cserélni kell, pedig a legtöbb esetben a problémák egy egyszerű javítással, szervízeléssel orvosolhatók, ezáltal a nyílászárók újra tökéletesen működhetnek.

Elegendő a javítás az én ablakaimon és ajtóimon?

A legáltalánosabban felmerülő problémák a következőek:

 • Megnövekedett külső zaj az ablak zárt állapotában
 • Érezhető légmozgás a szárnyaknál zárt állapotban
 • Beázás, víz megjelenése a nyílászáró környékén
 • Megnövekedett fűtésszámla
 • Balesetveszélyes helyzet működtetés közben

Ezen problémák nem jelentik feltétlenül a szerkezet cseréjének szükségességét, az esetek többségében ezek szervízeléssel, javítással megoldhatók. Mivel a hőszigetelt ablak és ajtó javítása nem az épületasztalos szakma hatáskörébe tartozik, mivel a számos profil és vasalat típusa nagyobb szaktudást követel meg, ezért bízza a munkát jó felkészültségű, átfogó ismeretekkel rendelkező tapasztalt szakemberre. Mi segítünk Önnek ebben, cégünk számos profil és vasalat gyártójával, forgalmazójával kapcsolatban áll, így szinte biztos lehet benne, hogy megfelelő alkatrészeket és magas színvonalú munkát vehet át tőlünk.

Hogyan javítják meg az én ablakomat?

Amennyiben Ön problémát észlel az ablak vagy ajtó működésében, nincs más dolga, mint telefonon vagy e-mail-ben felveszi velünk a kapcsolatot, kollegánk felveszi a személyes adatait, majd ezt követően néhány napon belül felkeressünk Önt egy előre egyeztetett időpontban. A helyszíni szemlét követően elkészítjük az árajánlatot a javításra, majd ennek elfogadása után szintén előre egyeztetett időpontban elvégezzük Önnél a javítást. Önnek nem kell szereléssel és a szárny elszállításával foglalkoznia, ugyanis a javítás szinte mindig helyben történik. A szervízelés során por, kosz nem keletkezik, igyekszünk megóvni lakása tisztaságát, ügyelve az ablak környékére, a padlóra. Az alkatrészek beállítását, javítását néha az ablakszárny leemelésével lehet megoldani, így ezekben az esetekben védőfóliával takarjuk le a szabad nyílást, hogy lakása ne hűljön kis a munka során, így ez a folyamat télen is zavartalanul megoldható kellemetlenségek nélkül. Keressen minket, hogy nyílászáró gondjaira megoldást nyújtsunk, és újra maximálisan élvezhesse nyílászáróinak előnyeit.

 

Ha beázik az ablak

A beázás okát megtalálni és kiiktatni néha a leg időigényesebb dolog. Az első lépés a beázás pontos helyének feltárása, amit utólag, száraz körülmények között megtalálni sokszor szinte lehetetlen, ezért fontos, hogy ezt lehetőleg magunk végezzük, megfelelő időt rászánva.

Mit tehetek, ha beázik az ablakom, erkélyajtóm ?

A legelső lépés, hogy meggyőződjünk róla, hogy a tokkeretbe bemart vízkifolyó nyílásokat nem tömítette-e el a kosz, vagy falevél. Ezt az ablakszárny kinyitásával, a tok alsó részén találjuk, az ablak két szélén, általában kis műanyag profillal takarják el. Amennyiben itt nem észlelünk eltömődést, ezt az okot kizárhatjuk. Amikor esik, tüzetesen nézzük át az ablakot, erkélyajtót, majd jelöljük be azt vagy azokat a pontokat, ahol látjuk a vizet megjelenni. Ezt követően hívunk szakembert, aki ez alapján biztonsággal meg tudja állapítani a pontos okokat, ami után végezhető el a javítás. Az alábbiakban bemutatjuk az általános beázási pontokat ablakok és erkélyajtók esetén.

1. A szárnykeret és az üveg találkozásánál
2. A szárnykeretben körbefutó üvegező-léc és a szárnykeret között
3. A szárnykertet és tokkeret találkozásánál (ez a legálltalánosabb, és egyszerűen orvosolható)
4. A tokkeret és a belső párkány találkozásánál
5. A belső párkány és a parapet-fal találkozásánal

alkalmazhatók bukó, nyíló-bukó, vagy tetőtéri ablakok esetén is.

Nyílászárók szigetelése

Napjaink leggyakoribb igénye a nyílászárókat illetően a megfelelő szigetelés. Ennek hiányában kellemetlenségek sorával kell szembesülnünk, ilyenek például a nem megfelelő komfortérzet, érezhető hidegbeáramlás, „fütyülő” szél az ablak felöl, huzat, magas fűtésszámla. A megfelelő javítási mód kiválasztásánál elsődleges feladatunk a hiba okának feltárása, mely a különböző típusú nyílászárók miatt más és más lehet.

Milyen szigetelési lehetőségek vannak?

-    Régi, fa nyílászárók egyrétegű üvegezéssel, gumitömítés nélkül

Magyarországon még a mai napig is ezek az ablakok és erkélyajtók vannak többségben, így elmondhatjuk, hogy ez a legáltalánosabb problémaforrás, mivel ezek a 30-40 évvel ezelőtti technológiával, és a kor elvárásainak megfelelően készültek, amik mára már kezdetlegesnek számítanak. Ezeknek a nyílászáróknak az átlagos hőszigetelő képessége Uw= 3 - 8 W/m2K, szemben a mai modern szerkezetekben elérhető Uw= 1 - 1,5 W/m2K értékkel. LINK ÜVEGEZÉS Ilyen esetben a javítás egész egyszerűen nem ajánlott, mivel az egy rétegű vékony üvegezés, és a régi fa szerkezet szigetelése nagyon gyenge, ezen csak nagyon minimálisan lehet javítani, és az sem biztos, hogy megéri.

Alapvetően kétféle „megoldással” találkozhatunk ilyen téren:  

Purfix: Ez egy vékony, egyik felén öntapadós szivacsos szalag, melyet az ablakszárnyra ragasztanak fel, ahol a szárny az ablaktokkal találkozik. Előnye, hogy akár saját magunk is elvégezhetjük, nem kell szakembert hívnunk, viszont hátránya, hogy alig javít az ablak szigetelésén, ugyanakkor megnehezíti az ablakszárny záródását, és anyagából adódóan viszonylag rövid időn belül (1-2 év) elöregedik (a szivacs mállani kezd)

Svéd technológia: Nevét a származási országról kapta. Az ablakszárnyba egy marógéppel egy hornyot alakítanak ki, melybe egy rugalmas szilikon gumiszigetelést helyezek, így az ablak bezárásakor a szárny és a tok között csökken a légmozgás. Hátránya ugyanakkor, hogy az ablak hőszigetelő képességét csekély mértékben befolyásolja, így ez a megoldás csak a huzatot szünteti meg, a fűtési energia és vele együtt a számlánk is magas marad.

Cégünk a fenti szolgáltatásokat nem vállalja, azok eredménytelensége miatt!

-    Hőszigetelt műanyag/fa/alumínium nyílászárók

A hőszigetelt nyílászárók többrétegű hőszigetelt üvegezést és többszörös szilikon gumitömítést tartalmaznak, és a korszerű vasalatok biztosítják a tökéletes záródást azáltal, hogy az ablak szárnyát körben nekifeszítik a toknak. Az ilyen nyílászáróknál jelentkező huzat általában a vasalat (pántok, zár, zsanér) meghibásodása (kopás, törés), vagy a nem megfelelő beállítása okozza, ezért az első lépés a szigetelés javítására ezek ellenőrzése. Mivel a különböző típusú ablakokat más és más fajta vasalattal gyártották, javításkor minden esetben rendszer-azonos alkatrésszel pótoljuk a cserélendő vasalatokat. Amennyiben szükséges, ezt követően végezhető el a szigetelőgumik cseréje.

Ezek formára, kialakításra eltérőek lehetnek, így szinte minden esetben szükség van egy szakember helyszíni szemléjére, hogy korrekt árajánlatot kapjunk. Sajnos sokszor lehet tapasztalni, hogy az ablaknál megfelelő szigetelés mellett is érezhető marad egy kis légmozgás, ez a tok és a fal közötti megfelelő szigetelés (Pur-hab) hiányára utal. Ennek orvoslása az épület jellegétől is függ, például egy panel lakás esetén könnyen orvosolható a takaróléc le- illetve visszaragasztásával, ám téglaépítésű épületeknél a belső vakolat megbontásával jár, aminek kijavítása is költségesebb.