TUDÁSTÁR

Nyílászárók szigetelése

Napjaink leggyakoribb igénye a nyílászárókat illetően a megfelelő szigetelés. Ennek hiányában kellemetlenségek sorával kell szembesülnünk, ilyenek például a nem megfelelő komfortérzet, érezhető hidegbeáramlás, „fütyülő” szél az ablak felöl, huzat, magas fűtésszámla. A megfelelő javítási mód kiválasztásánál elsődleges feladatunk a hiba okának feltárása, mely a különböző típusú nyílászárók miatt más és más lehet.

Milyen szigetelési lehetőségek vannak?

-    Régi, fa nyílászárók egyrétegű üvegezéssel, gumitömítés nélkül

Magyarországon még a mai napig is ezek az ablakok és erkélyajtók vannak többségben, így elmondhatjuk, hogy ez a legáltalánosabb problémaforrás, mivel ezek a 30-40 évvel ezelőtti technológiával, és a kor elvárásainak megfelelően készültek, amik mára már kezdetlegesnek számítanak. Ezeknek a nyílászáróknak az átlagos hőszigetelő képessége Uw= 3 - 8 W/m2K, szemben a mai modern szerkezetekben elérhető Uw= 1 - 1,5 W/m2K értékkel. LINK ÜVEGEZÉS Ilyen esetben a javítás egész egyszerűen nem ajánlott, mivel az egy rétegű vékony üvegezés, és a régi fa szerkezet szigetelése nagyon gyenge, ezen csak nagyon minimálisan lehet javítani, és az sem biztos, hogy megéri.

Alapvetően kétféle „megoldással” találkozhatunk ilyen téren:  

Purfix: Ez egy vékony, egyik felén öntapadós szivacsos szalag, melyet az ablakszárnyra ragasztanak fel, ahol a szárny az ablaktokkal találkozik. Előnye, hogy akár saját magunk is elvégezhetjük, nem kell szakembert hívnunk, viszont hátránya, hogy alig javít az ablak szigetelésén, ugyanakkor megnehezíti az ablakszárny záródását, és anyagából adódóan viszonylag rövid időn belül (1-2 év) elöregedik (a szivacs mállani kezd)

Svéd technológia: Nevét a származási országról kapta. Az ablakszárnyba egy marógéppel egy hornyot alakítanak ki, melybe egy rugalmas szilikon gumiszigetelést helyezek, így az ablak bezárásakor a szárny és a tok között csökken a légmozgás. Hátránya ugyanakkor, hogy az ablak hőszigetelő képességét csekély mértékben befolyásolja, így ez a megoldás csak a huzatot szünteti meg, a fűtési energia és vele együtt a számlánk is magas marad.

Cégünk a fenti szolgáltatásokat nem vállalja, azok eredménytelensége miatt!

-    Hőszigetelt műanyag/fa/alumínium nyílászárók

A hőszigetelt nyílászárók többrétegű hőszigetelt üvegezést és többszörös szilikon gumitömítést tartalmaznak, és a korszerű vasalatok biztosítják a tökéletes záródást azáltal, hogy az ablak szárnyát körben nekifeszítik a toknak. Az ilyen nyílászáróknál jelentkező huzat általában a vasalat (pántok, zár, zsanér) meghibásodása (kopás, törés), vagy a nem megfelelő beállítása okozza, ezért az első lépés a szigetelés javítására ezek ellenőrzése. Mivel a különböző típusú ablakokat más és más fajta vasalattal gyártották, javításkor minden esetben rendszer-azonos alkatrésszel pótoljuk a cserélendő vasalatokat. Amennyiben szükséges, ezt követően végezhető el a szigetelőgumik cseréje.

Ezek formára, kialakításra eltérőek lehetnek, így szinte minden esetben szükség van egy szakember helyszíni szemléjére, hogy korrekt árajánlatot kapjunk. Sajnos sokszor lehet tapasztalni, hogy az ablaknál megfelelő szigetelés mellett is érezhető marad egy kis légmozgás, ez a tok és a fal közötti megfelelő szigetelés (Pur-hab) hiányára utal. Ennek orvoslása az épület jellegétől is függ, például egy panel lakás esetén könnyen orvosolható a takaróléc le- illetve visszaragasztásával, ám téglaépítésű épületeknél a belső vakolat megbontásával jár, aminek kijavítása is költségesebb.