TUDÁSTÁR

Műanyag nyílászáró karbantartás

Miért fontos az ablakok és erkélyajtók rendszeres karbantartása?

Az ablakok és ajtók rendszeres karbantartásával megelőzhetjük a nyílászárónk idő előtti meghibásodását, ezzel időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg. Amennyiben ezt elhanyagoljuk, úgy nemcsak életkörülményeinket, nyugalmunkat veszélyeztetjük, de felesleges kiadásokat is okozhatunk magunknak.

- A nem megfelelően működő ablak átengedi a kinti zajt, ezáltal rontja a komfortérzetünket
- A nem megfelelő záródás rontja a szigetelést, ezáltal megnöveli a fűtésszámlánkat
- A nem megfelelően záródó szerkezetek a betörők elsődleges célpontja, ami biztonságunkat veszélyezteti
- A nagy felületű erkélyajtók kezelése, működtetése rosszul beállított vasalat esetén nehézkes, körülményes

Milyen gyakran érdemes elvégeztetnem a karbantartást?

Általában 1-2 évente célszerű elvégeztetni, csupán 10-20 percet vesz igénybe a fenti problémák orvoslása, egyúttal meg is előzhető ezek újbóli előfordulása. Fontos megjegyezni, hogy a nyílászáró karbantartását más és más módon kell elvégezni attól függően, hogy műanyag, fa vagy alumínium szerkezetről van szó

Műanyag ablak és ajtó karbantartás

Kisebb karbantartási munkákat akár magunk is elvégezhetünk:

- Profil tisztítás, karbantartás: A profil tisztítása nedves, mosószeres ronggyal vagy szivaccsal
- Vasalat karbantartás: Portalanítás száraz ecsettel (különös figyelmet fordítva a mozgó alkatrészekre), illetve a mozgó alkatrészek olajozása műszerolajjal (évente egyszer ajánlott)
- Szigetelőgumik karbantartása: Szilikon alapú tisztítószerrel való törlés, ápolás

Ilyen tisztítási, karbantartási szettet rendelhet tőlünk LINK

Továbbá ahhoz, hogy a műanyag nyílászárónk hosszú ideig szép maradjon, és megőrizze fényességét, NE használjunk a tisztításhoz maró anyagokat tartalmazó tisztítószereket, súrolószereket! Javasolt fél- egy évente egy kisebb ellenőrzést is végeznünk a nyílászáróinkon. Nézzük át, hogy nem lazultak-e meg a különböző kötések, csavarok, a vasalat tartozékai, alkatrészei mind a helyükön legyenek, és ellenőrizzük, hogy a víz-kifolyó rések nem tömődtek-e el. Ezzel sokat tehetünk nyílászárónk élettartamának növelésében. A vasalatok esetleges javítását, alkatrészek pótlását, a szárny beállítását vagy leszerelését bízza szakemberre! Az ablakszárny megereszkedése, helytelen illeszkedése a vasalat alkatrészeinek kopásához, töréséhez vezet, ami a vasalat idő előtti pótlásához, rosszabb esetben cseréjéhez vezet, ami plusz kiadásokat von maga után.