TUDÁSTÁR

Erkélyajtók karbantartása

Toló-bukó, emelő-toló, harmonika erkélyajtó

Egy lakás, vagy családi ház legszebb nyílászárója az erkélyajtó, mely nagy nyitható felülettel, és szép kilátással rendelkezik. Ezen hőszigetelt erkélyajtó karbantartására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis a nagy méretek miatt a szerkezetekbe kerülő vasalat igen nagy igénybevételnek van kitéve. A rendszeres ellenőrzéssel, szervízeléssel elkerülhetjük a vasalat idő előtti kopását vagy meghibásodását. Ez azért fontos, mert ezek a vasalatok igen költségesek, akár a 100.000.- Ft-ot is meghaladhatják. Célszerű 2-3 évente szakemberrel elvégeztetni a karbantartást, a szárny beállítását. Már csak ezek súlyából és méretéből adódóan sem ajánlott ezt magunknak elvégezni.

Mit várhatunk a toló erkélyajtó rendszeres karbantartásától?

Egyrészt biztosítja a kényelmes, könnyű és biztonságos működtetést, mindamellett biztosítja a megfelelő záródást, szigetelést, és nem utolsó sorban jelentősen meghosszabbítja mind az ajtónk, mind a vasalat élettartamát.

Hogyan végezzük a tolóajtó karbantartását?

Az első lépés, hogy a biztonság szempontjából meghatározó mozgó alkatrészeket évente legalább egyszer ellenőrizni kell a rögzítés és a kopás szempontjából. Szükség esetén a lazult kötéseket megfelelően rögzíteni, a kopott alkatrészeket cserélni kell. Minden mozgó és kopásnak kitett alkatrészt meg kell olajozni, működésüket ellenőrizni kell. A vasalat beállítását, a szükséges cseréket, illetve a szárny le- és beemelését mindig szakemberrel végeztessük. A szerkezet tisztításakor olyan tisztítószert használjunk, ami nem befolyásolja a vasalatok korrózióvédelmét. Fa erkélyajtó felületkezelése esetén (lakkozás, festás, lazúrozás) a vasalat alkatrészeit nem érheti a felületkezelő anyag, és minden szennyeződéstől óvni kell. Normál körülmények között a vasalat cink bevonata nem károsodik, a felületük minőségének megtartása érdekében és a korróziós károk elkerülése végett az alábbiakat kell betartanunk:

  • A vasalat és a szerelési hézagok kellő szellőztetéséről gondoskodnunk kell, továbbá megóvni a kondenzvíztől, páralecsapódástól. Építkezéskor gondoskodni kell, hogy a belső levegő nedvességtartalma ne csapódhasson le a szerkezeten.
  • A vasalatokat meg kell óvni a különböző építőanyagokból származó portól és szennyező anyagoktól. Az esetleges szennyeződéseket minél hamarabb el kell távolítani mind a profilról, különösképpen a mozgó alkatrészekről
  • Az agresszív anyagok gőzei (ecetsav, ammóniák, fenolok, klór) már kis mennyiségben is képesek kapcsolatba lépni a kondenzvízzel, ami a vasalat felületének korróziójához vezet.
  • Tölgyfából, vagy magas csersav tartalmú fából készült nyílászárók esetén megfelelő felületkezeléssel kell védeni a vasalatot a csersav kipárolgásától. Kezeletlen szerkezetbe ne szereljünk vasalatot!
  • Ecetsavas tömítőanyagot használni nem szabad, ugyanis ennek gőzei is kapcsolatba léphetnek a kondenzvízzel, így veszélyeztetik a vasalatot, annak korrózióját okozhatják.
  • A vasalatot csk ph semleges tisztítószerrel tisztítsuk.

A tolóajtók klassikusan háromféle kivitelben készülhetnek: toló-bukó, emelő-toló és harmonikaajtó

Toló-bukó erkélyajtó

Ez a típus általában egy fix üvegezett részből, és egy ez elé tolható szárnyból áll. Jellegzetes tulajdonsága, hogy nyitott állapotban a tok alsó részén tokküszöb található, ez általában 7-8 cm magas. Ez elkerülhetetle, ugyanis ezen a részen helyezkedik el a szárny mozgását biztosító sín. A zárt ajtókilincs 90°-os elforgatásával az ajtószárny felső része kibukik, ezt a funkciót használjuk szellőztetéskor. További 90°-os kilincsforgatással az ajtószárny alsó része is elmozdul a szoba irányába, és az ajtókeretre szerelt síneken a szárny párhuzamosan eltolható a fix rész elé. A szárny visszazárásakor a a szárnyat a felső részen vissza kell tolni a tok irányába, hogy az ajtószárny a helyére kerüljön, a szárny alja automatikusan visszazár. Választhatunk úgynevezett kényszer-működtetésű vasalatot, ennek lényege, hogy az ajtó zárásakor a szárny tetejét nem kell a helyére tolni, a kilincs elfordításával a vasalat húzza be a helyére.

Emelő-toló erkélyajtó

Az emelő-toló erkélyajtók lényeges különbsége a toló-bukó ajtóhoz képest, hogy itt a két rész síkban eltér egymástól, a fix üvegezett rész a külső síkban van elhelyezve, a tolható szárny ez előtt található zárt állapotban is. Ennek következménye, hogy nincs szükség a tokküszöbös kialakításra, ami kényelmesebb használatot eredményez.
A függőlegesen álló ajtókilincs 180°-os elfordításával a szárny megemelkedik, majd a szárny alsó élébe épített vasalaton oldalirányban eltolható a fix üvegezett rész elé  

Harmonika erkélyajtó

A szárnyak darabszáma és eltolási iránya többféle is lehet. A nyitható főszárny nyitása után a többi szárny harmonika szerűen összetolható, így majdnem az egész ajtónyílás átjárható lesz. A toló-bukó erkélyajtóhoz hasonlóan ez is tokküszöbös kialakítású, ám létezik lapos alumínium küszöbös kivitel is, ám nem árt szem előtt tartani, hogy a szárnyak nagysága és a sok mozgó alkatrész miatt itt a legnagyobb a nem megfelelő záródás veszélye, ami esetleges beázáshoz is vezethet. Ennél a típusnál különösen fontos a rendszeres karbantartás, ápolás. A nyíló-bukó erkélyajtóhoz hasonlóan a kilinccsel oldjuk ki a rejtett vasalatot, a szárny kinyitása után a harmonika szárnyakat kézzel tudjuk egymásra tolni.