TUDÁSTÁR

Karbantartási útmutató

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat megóvjuk a szennyeződésektől.
 
Profilok
 
Az ablakok, ajtók műanyag felületeit védőfólia réteg fedi, melyet a beépítéstől számított max. 3 hónapon belül el kell távolítani, ellenkező esetben –az időjárási viszonyoktól függően- a védőfólia ragasztó anyaga esztétikailag károsítja a profilok felületét. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük a PVC felületbe diffundáló és maradandó elszíneződést okozó anyagok használatát. A műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, viszont tisztításukról gondoskodni kell. A tisztításhoz javasolt langyosvizes –enyhén mosószeres- lemosás, makacs olajos, zsíros szennyeződések eltávolítása aromás higítószerek (pl. háztartási lakkbenzin) alkalmazása. Tilos agresszív –a PVC-t oldó vagy duzzasztó hatású- vegyszeres, dörzsölő hatású tisztítószerek és éles eszközök (pl. kés, penge, drótkefe) használata!
 
Szigetelt üveg
 
Tisztítása a szokásos üvegtisztító szerekkel történhet, de kerüljük a karcoló eszközök, anyagok alkalmazását.
 
Vasalat
 
A nyílászárók olyan vasalat elemekkel készülnek, melyek a használat során  nagyfokú kezelési kényelmet, kifogástalan működést biztosítanak. Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás és a szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólag beszabályozásra, ún. finom beállításra. A szerkezet dilatációs és az épület előre nem látható mozgásai vagy a sokévi használat miatt szükségessé válhat a vasalat elemek „utánszabályozása”. A vasalatelemek meghibásodása esetén mindenképpen forduljon a Ablaktherm Kft. szerviz szolgálatához.
 
Tömítések
 
A tömítések felületét évente egyszer szilikonnal kell kezelni.